Scilla Gabel 86 let


Italská herečka Scilla Gabel založila svou slávu na podobnosti se Sophií Loren, možnost záměny se slavnější kolegyní ji ale později v její vlastní kariéře začala omezovat a přesto, že disponovala bezchybným tělem a krásným obličejem, podstoupila několik plastických operací, aby se podoby se Sophií Loren zbavila. Tento marnivý přístup k vlastní vizáži je poměrně překvapivý u dívky, která byla zároveň absolventkou Oxfordu a diplomovanou doktorkou práv.

Slibné herecké příležitosti jí nabídli francouzští režiséři (DÍVKY NOCI – Les filles de nuit, 1958; DŮVĚŘUJ MI – Les canailles, 1960), mezitím v Africe natočila v britské produkci první barevnou verzi slavného příběhu o Tarzanovi (TARZANOVO NEJVĚTŠÍ DOBRODRUŽSTVÍ - Tarzan′s Greatest Adventure, 1959), kde hrála s Gordonem Scottem a Seannem Connerym. Význam jejích rolí začal stoupat i v Itálii a dostávala příležitosti především ve výpravných podívaných dobrodružného žánru (KRÁLOVNA PIRÁTŮ – La venere dei pirati, 1961). Do této doby spadá také její soukromý vztah s populárním zpěvákem Fredem Buscaglionem (1921-1960), který však zahynul při autonehodě.

Počátkem šedesátých let se Scilla Gabel stala jednou z ikon italské éry tzv. sandálu a meče, tj. filmů vycházejících z biblických motivů nebo antických dějin, které vyžadovaly participaci krásných žen schopných nabídnout ve skromných oděvech své půvaby. Tato éra přelomu 50. a 60. let je dnes i v Itálii zatracovaná, tenkrát ale byly filmy tohoto žánru nesmírně populární a Scilla Gabel v několika z nich hrála hlavní ženské role. Takové úlohy jí nabídli režiséři Riccardo Freda, Ferdinando Baldi, především ale Michele Lupo (MACISTE, NEJSILNĚJŠÍ GLADIÁTOR NA SVĚTĚ – Maciste il gladiatore piu forte del mondo, 1962; SPARTAKOVA POMSTA – La vendetta di Spartacus, 1964; SEDM OTROKŮ PROTI CELÉMU SVĚTU – Gil schiavi piu forti del mondo, 1964).

Hrála ale i v jiných typech filmů, za zmínku stojí Orsiniho povídkový film VYHNÁNÍ Z MANŽELSTVÍ (I fuorilegge del matrimonio, 1963), znovu točila také v Británii (v režii Josepha Loseye komedie MODESTY BLAISE, 1966). Kromě toho točila poměrně často pro televizi a zkoušela štěstí i v divadle. O typy filmů, které v její filmografii převažovaly, však přestal být koncem šedesátých let zájem a Scilla Gabel se před kamerou prakticky od té doby nevyskytovala. Jejím posledním filmem byl dnes již málo známý western BASTARDO, VAMOS A MATAR (1971).


4.1.1938
Rimini, Itálie
Scilla Gabel csfd

Eroe del nostro tempo, UnBastardo, vamos a matarDas große GlückZärtliche HaieBel Ami 2000 oder Wie verführt man einen Playboy?Das Geheimnis der gelben MöncheDjuradoModesty BlaiseCon rispetto parlandoVendetta di Spartacus, LaCadavere per signoraFiglio di Cleopatra, IlGli schiavi più forti del mondoIl terrore dei mantelli rossiUna storia di notteNejkratší denVyhnání z manželstvíĎáblové ze SpartiventaBranco di vigliacchi, UnDva plukovníciFestival Girls, TheMaciste, il gladiatore piů forte del mondoSodoma a GomoraVillage of DaughtersZlatý salamandrGrande vallata, LaIl ratto delle sabineLe Puits aux trois véritésMaraGenitori in Blue-Jeans, IIl mulino delle donne di pietraKrálovna pirátůLes CanaillesLes Filles sèment le ventNoi duriPiaceri del sabato notte, IAgi Murad il diavolo biancoLes Filles de nuitRagazzi dei parioli, ITarzanovo největší  dobrodružstvíCapitan FracassaNohy ze zlataWomen in LoveBenvenuto onorevoleDue sosia in allegriaTua per la vitaQuei 36 gradiniQuer pasticciaccio brutto de via MerulanaDov'è AnnaAssassinio dei fratelli Rosselli, L'Vino e pane...e le stelle stanno a guardareOdysseova dobrodružstvíDonna di fiori, La


Aktualizace osobnostního profilu Scilla Gabel: 23.2. 2024 10:07