Michèle Grellier 85 let


Francouzská herečka Michèle Grellier má za sebou zajímavou divadelní kariéru, v 60. a 70. letech ji do značné míry proslavila i televize, skutečnou hvězdou se ale nikdy nestala. Dětská touha po herectví se jí splnila již v šestnácti letech, kdy vstoupila na jeviště Comédie Française a účinkovala v představení Le pavillon des enfants (1955). Krátce nato dostala i první filmovou roli a po boku Gérarda Philipa se objevila v dramatu POD POKLIČKOU (Pot-bouille, 1957).

Během šedesátých let navázala Michele Grellier úspěšnou spolupráci s televizí, kde účinkovala hlavně v adaptacích divadelních her, největší popularitu jí ale přinesla hlavní ženská role Aurory de Nevers v šestidílném seriálu LAGARDÈRE (1967) podle známé literární předlohy. Zajímavé příležitosti jí přinášelo i divadlo, hrála na jevišti Théâtre de l΄Ambigu nebo Théâtre des Celestins, v režii Petera Ustinova měla velkou roli v jeho vlastní hře Neznámý voják a jeho žena, zúčastňovala se také letních divadelních festivalů.

Oproti tomu ubývalo nabídek od filmu a za celá sedmdesátá léta se Michèle Grellier objevila ve filmu jen dvakrát (AGRESE - L′agression, 1975; HOTEL NA PLÁŽI - L′hotel de la plage, 1978). Často ale hrála v televizi, kde v seriálech a inscenacích ztvárňovala skutečné historické postavy (MARIE ANTOINETTA, 1975; VOLTAIRE – Ce diable d΄homme, 1978). V divadle v té době spolupracovala především s režisérem Jeanem Meyerem, velkým úspěchem byla Goldoniho hra Lhář, v níž v polovině sedmdesátých let účinkovala v divadle Théâtre Hébertot a také na festivalech.

Poslední menší roli odehrála ve filmu KRÁLOVA BLÁZNOVSTVÍ (Le fou du roi, 1983), později se ale objevila ještě v několika televizních seriálech. V divadle hrála naposledy ve hře Coup de soleil v Théâtre des Bouffes Parisiens v roce 1999. Jejím manželem byl proslulý filmový kaskadér Yvan Chiffre (*1936) známý z mnoha historických filmů, mají spolu jednu dceru.


25.11.1938
Michèle Grellier csfd

Králova bláznovstvíBrus, LesJe třeba zabít Birgitt HaasovouOn n'est pas des anges... elles non plusRemarie-moiL'Hôtel de la plageSiècle des lumières, LeAgreseLa Dialectique peut-elle casser des briques ?Comment épouser un premier ministreLa difficulté d'être infidèleThéâtre de la jeunesse: Jean Valjean, LeDénonciation, LaRytíř PardaillanIl suffit d'aimerLionceaux, LesLe Mariage de FigaroMalade imaginaire, LeLe Bourgeois gentilhommePod pokličkouJulie LescautováRancune tenaceLe roi qui vient du sudGaston PhébusMédecins de nuitHéritiers, LesCriseMarie-AntoinetteLes brigades du TigrePaul et VirginieLe Jeune FabreMoliérePruneThibaudAmateur ou S.O.S. Fernand, L'LagardèreLa grande farandole


Aktualizace osobnostního profilu Michèle Grellier: 11.11. 2023 00:21