Anne Doat 87 let


Francouzská herečka Anne Doat vyrůstala v uměleckém prostředí, jejím otcem byl divadelní a operní režisér Jean Doat. Díky tomu se malá Anne již v dětském věku objevila před filmovou kamerou (ZTRACENÝ RÁJ – Paradis perdu, 1940). V polovině padesátých let pak začala hrát divadlo, souběžně se znovu uplatnila i ve filmu. Za své vystoupení v dramatu POZNAMENANÉ MLÁDÍ (Chiens perdus sans collier, 1955) obdržela filmovou cenu Prix Suzanne Bianchetti udělovanou mladým nadějným herečkám.

V roce 1963 se Anne Doat provdala za významného spisovatele a režiséra Jeana Hermana (*1933) a není nijak překvapivé, že následně dostala hereckou příležitost v jeho režii (NEDĚLE ŽIVOTA – Le dimanche de la vie, 1967). Koncem šedesátých let účinkovala Anne Doat v divadelní hře Teresa, která byla vzápětí přenesena na filmový pás (TERESA, 1970); byla to její poslední filmová role. Později příležitostně pracovala pro televizi a objevila se v několika televizních seriálech. Z jejích posledních prací v divadle připomeňme hru Majitelé klíčů od Milana Kundery, která se hrála v roce 1974 v pařížském divadle Théâtre de l′Est. Od počátku osmdesátých let žije Anne Doat v soukromí.


16.9.1936
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Anne Doat csfd

Les Chants de l'aubeLa Vierge folleLe Temps d'une république: Le chien de MunichLa Mort de DantonTeresaDiablo bajo la almohada, UnLe Dimanche de la vieJak vykrást bankuTrafics dans l'ombreDragées au poivreKarambolyCandideLa FayetteSedmý porotceLe Mariage de FigaroLes Deux orphelinesArrêtez les tamboursLe dialogue des CarmélitesVosí hnízdoMon pote le gitanTant d'amour perduMarie-Antoinette reine de FranceToulaví psi bez obojkůZtracený rájLe VérificateurLe Service des affaires classéesJean de la Tour miracleLe Chevalier de Maison RougeInspektor LeclercPosledních pět minutOvčácký mat


Aktualizace osobnostního profilu Anne Doat: 24.2. 2024 16:48