Peer Raben (1940 - 2007)   † 66 let


Peer Raben, vlastním jménem Wilhelm Rabenbauer, byl německý hudební skladatel. Působil také jako spisovatel, herec, producent a režisér. Narodil se 3. 7. 1940 ve Viechtafellu, části dnešní spolkové země Bavorsko. Po maturitě nejprve studoval pedagogiku na univerzitě v Regensburgu, studium však nedokončil a raději přešel na herectví, které studoval na Folkwang Universität der Künste v Essenu. Následně vystudoval hudební a divadelní vědu na Ludwig-Maximilians-Universität v Mnichově. První angažmá získal roku 1965 v Schaubühne am Lehniner Platz v Berlíně, o rok později přešel do Schauspielhausu ve Wuppertalu v Severním Porýní-Vestfálsku.

Když v roce 1969 Fassbinder inscenoval svůj první celovečerní film LIEBE IST KÄLTER ALS DER TOD, požádal z finančních důvodů Rabena, aby se postaral o hudbu. Jejich bohatá spolupráce začala na následujícím snímku KATZELMACHER. K nejvýznamějším počinům patří Rabenova hudba k Fassbinderovu nejznámějšímu filmu MANŽELSTVÍ MARIE BRAUNOVÉ či televiznímu seriálu BERLÍN, ALEXANDROVO NÁMĚSTÍ.

Roku 1970 se Raben stal vedoucím Schauspielhausu v Bochumi. Zde spolu s Erwinem Bootzem složil hudbu k revui dle románu Hanse Fallady Kleiner mann - was nun? V roce 1981 natáčí svůj první film HEUTE SPIELEN WIR DEN BOSS. Roku 1992 je ze zdravotních důvodů nucen udělat tvůrčí pauzu a za dva roky se opět vrací k práci. V říjnu 2006 je World Soundtrack Academy oceněn za celoživotní dílo. Umírá po těžké nemoci 22. 1. 2007 ve věku 66 let.


3.7.1940
Viechtafell, Bayern, Německá říše
21.1.2007
Mitterfels, Straubing-Bogen, Bayern, Německo
Peer Raben csfd

Kontakt2046ErosHeimatfilm!Vino santoDie wahre Geschichte von Männern und FrauenFrauen über R. W. FassbinderGlück 1Happy Birthday, Türke!Im Sog der AngstZwischensaisonLuluSirupDie VenusfalleFlamberede hjerterInside OutBaumeister SolnessDorian Gray im Spiegel der BoulevardpresseTricheursDie SchaukelDies rigorose LebenFlambovaná ženaŽárGrenzenlosQuerelleTouha Veroniky VossovéDen idiotůDer Mond is nur a nackerte KugelDie Ortliebschen FrauenHeute spielen wir den BoßLili MarleenLolaMalouAlpensaga - Ende und AnfangDie Jahre vergehenDie Reinheit des HerzensMoschAlpensaga - Der deutsche FrühlingBildnis einer Trinkerin. Aller jamais retourManželství Marie BraunovéNeues vom Räuber HotzenplotzTřetí generaceZuhaus unter FremdenAlpensaga - Die feindlichen BrüderDas Ende einer KarriereDas andere LächelnSpiel der VerliererV roce se třinácti úplňkyViolantaZoufalstvíAlpensaga - Das große FestAlpensaga - Der Kaiser am LandeBolwieserHalbe-HalbeAlpensaga - Liebe im DorfChci jen, abyste mě milovaliSchatten der EngelSousto pro satanaTschetan, der IndianerjungeČínská ruleta


Aktualizace osobnostního profilu Peer Raben: 19.4. 2024 23:00