Laura Nucci (1913 - 1994)


Herečka Laura Nucci byla aktivní před kamerou již od počátku třicátých let, a i když jen zřídka hrála velké role, patřila tehdy mezi oblíbené tváře italského stříbrného plátna. Narodila se ve starobylém městě Carrara v severní Itálii a s filmem začala spolupracovat jako osmnáctiletá, v jejích počátcích ji několikrát angažoval významný režisér Alessandro Blasetti, v menších rolích se objevila v jeho filmech BĚŽECKÝ ZÁVOD (Palio, 1932), TÁTOVA ZAMĚSTNANKYNĚ (L′impiegata di papa, 1934) nebo historickém eposu 1860 (1934).

Po válce se Laura Nucci pro svět filmu dočasně odmlčela a nové zázemí našla na divadelních jevištích, později začala spolupracovat také s novým začínajícím médiem – televizí. Filmy začala znovu točit častěji až v polovině padesátých let, tentokrát ale již jen ve vedlejších, často až epizodních rolích. Objevovala se znovu v historických filmech (CATERINA SFORZA, ŘÍMSKÁ LVICE – Caterina Sforza, la leonessa di Romagna, 1959), později to byl tehdy populární žánr sandálu a meče (ZLATO PRO CÍSAŘE – Oro per i cesari, 1962; SORAYA – OTROKYNĚ ORIENTU – Anthar l′invicibile, 1964), dále to byly westerny a horory. Pro tyto typy filmů řada italských herců přijímala anglické pseudonymy, Laura Nucci tehdy vystupovala jako Laureen Nuyen.

Později se objevila v úspěšném režijním debutu Massima Troisiho ZAČÍNÁM OD TŘÍ (Ricomincio da tre, 1981), její poslední větší postavou před kamerou byla role matky hlavního hrdiny (J. L. Trintignant) v dramatu ZÁSAH DO SRDCE (Colpie al cuore, 1983). Po několika dalších angažmá v televizi se úplně naposledy mihla ve filmu BRATŘI ITÁLIE (Fratelli d′Italia, 1989).

Laura Nucci zemřela v Římě 30. ledna 1994 ve věku 80 let.


26.2.1913
Carrara, Toskánsko, Itálie
30.1.1994
Řím, Lazio, Itálie
Laura Nucci csfd

Fratelli d'ItaliaBaciami stregaColpire al cuoreI predatori dell'anno omegaRicomincio da treSuor OmicidiSolamente neroDiablo bajo la almohada, UnKaždému, co mu patří...Ramon il MessicanoAnthar l'invincibileLunghi capelli della morte, IL'Or des CésarsLa cieca di SorrentoAlibi per morire, UnLa bella LolaLetto di SabbiaMan nennt es AmorePiaceri del sabato notte, ICaterina Sforza, la leonessa di RomagnaEsterinaSměnkaRipudiataTerrore sulla cittàI calunniatoriRivale, LaScuola elementareRita da CasciaArriviamo noi!Fra' DiavoloLa signorinaGiuliano de' MediciKorunovaná láskaCantate con meIl signore della tavernaL'arcidiavoloBarone di Corbò, IlBelle o brutte si sposan tutteCavaliere di San Marco, IlEravamo sette vedoveLa voce senza voltoLoterie láskyPiccolo hotelDiamantiIl suo destinoL'ultimo scugnizzoČerná kavalérieBaletkyLa danza delle lancetteFreccia d'oro1860Luci sommerseL'impiegata di papàNon son gelosaUn cattivo soggettoPalioAllo ! FernandelOdysseova dobrodružství


Aktualizace osobnostního profilu Laura Nucci: 24.2. 2024 08:43