Naoko Jamada 39 let


Naoko Yamada (山田 尚子) je japonská animátorka, televizní a seriálová režisérka. Narodila se v prefektuře Kyóto a už odmalička milovala kreslení. Ráda napodobovala své oblíbené anime postavy, především z Patlabor a Dragonball. Jako studentka ráda sportovala. Na základní škole chodila na volejbal a na střední byla členem tenisového, ale i fotografického kroužku. Na Kyótské univerzitě umění a designu studovala olejomalbu a byla členem Klubu speciálních efektů.

V roce 2007 měla možnost režírovat jednu epizodu Clannad a hned poté byla požádána, zda by nechtěla, jako svůj debut, zrežírovat seriál K-ON. Toto anime bylo velmi úspěšné a dočkalo se tak i druhé série a filmu. Ještě větší úspěch však docílila s počiny Tamako Market a Tamako Love Story, přičemž za film získala New Face Award na Festivalu japonského mediálního umění.

Každopádně jejím nejpopulárnějším dílem je A Silent Voice, adaptace stejnojmenné mangy, narážející na problémy šikany v Japonsku. Tento film se zařadil mezi 16 nejvýdělečnějších snímků v Japonsku v roce 2016 a rovněž byl nominován hned na několik cen, např. Mainichi Film Awards nebo Japan Academy Prize pro animaci roku.

Pro Yamadu je nejdůležitější součástí režírování pozorování lidí. Sama se považuje za tzv. „metodického“ režiséra, zdůrazňující mysl postav.


28.11.1984
prefektura Gunma, Japonsko
Naoko Jamada csfd

Liz to aoi toriKoe no katačiTamačina love storyK-ON! filmLucky Star OVAHeike monogatariCuruneKobajaši-san či no Maid DragonHibike! EuphoniumFree!Kjókai no kanataTamako MarketHjókaČúnibjó demo koi ga šitai!NičidžóK-ON!Suzumija Haruhi no júucuClannadGarden of Remembrance


Aktualizace osobnostního profilu Naoko Jamada: 9.11. 2023 06:21