Franco Fabrizi (1926 - 1995)


Franco Fabrizi se v italské kinematografii uplatnil jako prototyp lehkovážných mladíků a svůdných playboyů, kteří se nezdráhají využívat výhod své doby i za cenu překročení hranic zákona. Takové role hrál ve stěžejních filmech padesátých let, i v řadě béčkových titulů následující dekády. Pocházel ze severní Itálie a narodil se v malém městečku Cortemaggiore. Jeho otec byl holičem, matka pracovala jako pokladní v kině. Mladý a pohledný Franco se krátce po válce začal živit jako fotomodel a jistou popularitu mu přinesla účast v tehdy populárních fotorománech v časopisech, krátce nato začal vystupovat v kabaretech, varieté i na divadelních jevištích.

Vedle výrazně dramatického žánru našel Franco Fabrizi uplatnění i v komediích nebo v dobově oblíbených povídkových filmech, ve druhé polovině padesátých let točil i ve Francii, pracoval například s Rogerem Vadimem nebo Henri Decoinem, za zmínku stojí jeho postava vrahem ohroženého taxikáře Lamberta v Molinarově kriminálce SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959). Během šedesátých let se frekvence Fabriziových vstupů před kameru sice nesnížila, začal ale klesat význam jeho rolí i počet hodnotných uměleckých počinů. Zmínku si nicméně zaslouží Risiho komedie TĚŽKÝ ŽIVOT (Una vita difficile, 1961), v níž stanul po boku Alberta Sordiho, dále pak film ZNAL JSEM JI DOBŘE (Io la conoscevo bene, 1965), různé žánry znovu točil i ve Francii, u nás jsme jej mohli vidět v několika komediích s Louisem de Funesem (TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ – Le petit baigneur, 1967; PITI PITI PA - L′homme orchestre, 1970).

Kolem padesáti let věku byl Franco Fabrizi již unaveným seladonem, což platilo jak v soukromí, tak před kamerou. Stále sice točil filmy, pracoval také pro televizi, jeho hvězdná sláva byla však již minulostí. Naposledy na sebe výrazně upozornil postavou konferenciéra ve filmu GINGER A FRED (Ginger e Fred, 1985), což byla pro Fabriziho po dlouhých letech opětovná spolupráce s Fellinim. Jeho posledním vystoupením před kamerou byla vedlejší role ve filmu RICKY A BARRABAS (Ricky e Barrabas, 1992).

Poslední léta života strávil Franco Fabrizi ve svém rodišti v Cortemaggiore, kde nakonec i zemřel v říjnu 1995 následkem rakoviny střev ve věku 69 let.


15.2.1926
Cortemaggiore, Itálie
18.10.1995
Cortemaggiore, Itálie
Franco Fabrizi csfd

Ricky a BarabášUn uomo di razzaIl piccolo diavoloEllepiGinger a FredGiovanni SenzapensieriObchodní domyMussolini a jáMi faccia causaSvětlo pro mého synaUno scandalo perbeneHabibi, amor míoActionŠvýcarská aféraStato interessanteVerginella, LaAgreseL'ultimo treno della nottePolicejní zabijákÚctyhodní lidéLa polizia chiede aiutoNedotýkej se bílé ženyPermettete, signora, che ami vostra figliaAncora una volta prima di lasciarciLa notte dell'ultimo giornoSignora è stata violentata, LaAbuso di potereIl generale dorme in piediLa mala ordinaPadella calibro 38Policie děkujeIl ProvincialeRoma beneSmrt v BenátkáchStanza 17-17 palazzo delle tasse, ufficio imposteLe castagne sono buoneLétající dortPiti Piti PaRelazione di mareSatyriconLe dolci signoreMadiganovy milionySissignoreBang-bangLe Vicomte règle ses comptesTonoucí se stébla chytáChe notte, ragazzi!Dámy a pánovéLe Facteur s'en va-t-en guerreMisterioso señor Van Eyck, ElOtázka ctiVacanze sulla neveI complessiLe RefluxZnal jsem ji dobřeI maniaciCasablanca, nid d'espionsCtihodníI soliti rapinatori a MilanoKrysa z Ameriky


Aktualizace osobnostního profilu Franco Fabrizi: 16.2. 2024 17:33