Jason Mizell (1965 - 2002)


Jason William Mizell, fanouškům spíše znám pod svým uměleckým jménem Jam-Master Jay, tvořil jádro historicky nejúspěšnějšího hip-hopového uskupení s názvem Run-D.M.C.

Jasonův hudební základ spočíval v bicích a basové kytaře. Pak se ovšem začal věnovat pouze DJingu a soustavným poslechem a experimenty se vypracoval na hudebníka, který svými kompozicemi vytvořil nevyčerpatelnou studnici zvukové inspirace pro současné muzikanty, což řada z nich sama přiznává.

V 80. letech, kdy uskupení Run-D.M.C. vznikalo, ještě nebyly hip hop a rap součástí popkultury. Jay, Run a D.M.C. postavili svou image na undergroundovém vzhledu tehdejších lokálních gangsterů - bílé Adidas Superstar bez tkaniček, klasický černý denim Lee, kožená bunda bomberového střihu, zlatý řetěz a klobouk se středně širokou střechou. Vzali hudební mainstream vznikající MTV a dovlekli ho na ulici, kde se zrodil fenomén. To, co znamenají Beatles pro rock či Lemmy Kilmister pro metal, představují Run-D.M.C. pro hip hop. Sami se neváhali nazvat králi rocku v době, kdy rocková síň slávy ještě neexistovala, aby do ní byli v roce 2009 opravdu uvedeni.

Turné k albu Raising Hell z roku 1986 způsobilo absolutní šílenství. Jam-Master Jay žil v době, kdy měl možnost vytvořit něco jedinečného a zanechat tak živoucí odkaz. Na Manhattanu založil "Scratch DJ Academy" pro talentované žánrové hudebníky a pod labelem Jam Master Jay Records objevil řadu nadějných talentů, mezi kterými byl například i 50 Cent.


21.1.1965
Queens, New York City, New York, USA
30.10.2002
Queens, New York, USA
Jason Mizell csfd

Death of a DynastyKdo je kdoTougher Than LeatherCypress Hill: Insane in the BrainDark Side of the '90sYou're Watching Video Music BoxHip Hop a jeho zrod2 Turntables and a MicrophoneRun-D.M.C. and Jam Master Jay: The Last InterviewThe History of Rock 'n' RollNaughty By Nature: Hip Hop HoorayOnyx: SlamRun-D.M.C.: Down with the KingRun-D.M.C.: Christmas IsRun-D.M.C.: Christmas In HollisRun-DMC and Aerosmith: Walk This WayArtists United Against Apartheid: Sun CityRun-D.M.C. vs. Jason Nevins: It's Like ThatRun-DMC: Rock BoxReading RainbowShinehead: Chain Gang RapMTV 80s - Happy New Year from MTV 80s!The Wonderful World of Disney: Magical Holiday CelebrationMTV 80s - Top 50 Unforgettable 80s Music Videos!A Year in MusicMTV 20: Live & Almost LegalVH1 Presents the 80'sSounds of the EightiesThe 20th Annual American Music AwardsThe American Music Awards 20th Anniversary SpecialThe 5th Annual Soul Train Music AwardsThe 3rd Annual Soul Train Music AwardsWrestleMania VThe 2nd Annual Soul Train Music Awards1987 MTV Video Music AwardsThe 14th Annual American Music AwardsThe 1st Annual Soul Train Music AwardsWWF ChallengeVideo BeatAmerican Bandstand


Aktualizace osobnostního profilu Jason Mizell: 16.10. 2023 01:45