Roger Pigaut (1919 - 1989)


Francouzský herec Roger Pigaut má na svém kontě řadu velkých filmových rolí, českým divákům je ale nejlépe známý jako vůdce pirátů d′Escrainville z romantické série o Angelice. Narodil se ve Vincennes nedaleko Paříže do poměrně skromných poměrů. Jeho rodiče z něj chtěli mít učitele, Rogera ale více zajímalo kino a knihy. Vystřídal několik zaměstnání, nakonec začal studovat na pařížské konzervatoři, absolvoval také průpravu ve slavné škole René Simona. Po studiích odešel kvůli německé okupaci z Paříže a s různými soubory absolvoval četné zájezdy po Francii.

Během padesátých let našel Pigaut bohaté uplatnění v historických kostýmech, další hlavní roli mu přinesl film CARTOUCHE, KRÁL PAŘÍŽE (Cartouche, le roi de Paris, 1950). Tento film byl sice ve své době úspěšný, později byl ale zastíněn novější verzí s J. P. Belmondem. Další zajímavé role odehrál ve filmech HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1955) nebo ZABIL JSEM RASPUTINA (J′ai tué Raspoutine, 1967). Mezitím se v oblasti filmu pustil i do jiných profesí, protože se necítil spokojen v pozici herce vedeného jinými režiséry. Založil vlastní produkční společnost Garance Films a ve francouzsko-čínské koprodukci natočil jako režisér pozoruhodnou moderní pohádku DRAK (Cerf volant du bout du monde, 1958), která byla oceněna na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Do druhé poloviny padesátých let se datuje Pigautův vášnivý milostný vztah s anglickou herečkou amerického původu Betsy Blair (1923-2009). Seznámili se, když Betsy točila ve Francii film SETKÁNÍ V PAŘÍŽI (Rencontre a Paris, 1956). O rok později se kvůli Pigautovi rozvedla s hercem Gene Kellym. Některé zdroje uvádějí, že se za Pigauta provdala, žili ale spolu pouze v nemanželském svazku. Když se později rozešli, v roce 1963 se Pigaut oženil s francouzskou herečkou Joëlle Bernard (1928-1977).

Jako herec se Roger Pigaut prosadil v šedesátých letech již zmíněnou rolí markýze d′Escrainville, jehož královská nemilost donutila stát se pirátem (NEZKROTNÁ ANGELIKA – Indomptable Angélique, 1967; ANGELIKA A SULTÁN – Angélique et le sultan, 1968). Poté se před filmovou kamerou vyskytoval již jen výjimečně, jeho hereckou filmografii uzavírá zajímavá role ve filmu DOCELA OBYČEJNÝ PŘÍBĚH (Une histoire simple, 1978). Mezitím znovu režíroval, připomeňme jeho komedie ze sedmdesátých let (TŘI MILIARDY BEZ VÝTAHU – Trois milliards sans ascenseur, 1973; VOSÍ HNÍZDO – Le guepier, 1976), později se režii věnoval v televizi.


8.4.1919
Vincennes, Francie
24.12.1989
Paříž, Île de France, Francie
Roger Pigaut csfd

Les liaisons dangereusesDocela obyčejný příběhCyborg ou Le voyage vertical, LeUn bourgeois de ParisAngelika a sultánCatherineMayerlingJ'ai tué RaspoutineNezkrotná AngelikaPetit Claus et le grand Claus, LeEscale obligatoireKonga YoPlus belle des vies, LaLa Lumière d’en faceNapoléonCaraque blonde, LaGli amori di Manon LescautHrabě Monte ChristoTeodora, imperatrice di BisanzioAgonie des aigles, L'La maison dans la dunePeau d'un homme, LaUn sourire dans la tempêteRapide de nuitVire-ventBagarresCartouche roi de ParisCondamnés, LesAntoine a AntoinettaFrères Bouquinquant, LesRose de la mer, laAssassin n'est pas coupable, L'Félicie NanteuilL'Invité de la 11ème heureNuits d'alerteČáry a kouzlaDouceRetour de flammeMachinationsSérie noireHéritiers, LesLes faucheurs de margueritesBoussardel, LesQuentin DurwardMauregardCompagnons de Baal, LesLes Chevaliers du cielLe trompette de la BérésinaMistral, LeValparaisoMon chienAubervilliersChicagský deníkVražedné kómaInvités, LesTemps d'une république: Un soir d'hiver, place de la Concorde, LeLe GuêpierTři miliardy bez výtahuComptes à rebours


Aktualizace osobnostního profilu Roger Pigaut: 30.10. 2023 19:57