Halina Reijn 48 let


Halina Reijn je holandská herečka a spisovatelka. Narodila se 10. listopadu 1975 v Amsterodamu a vyrůstala v Groningenu. Již v šesti letech byla rozhodnutá stát se herečkou.

V sezóně 2006/2007 zazářila zejména v těchto divadelních hrách: Zkrocení zlé ženy (od Williama Shakespeara, kterou napsal v letech 1593 až 1594), Hedda Gablerová (norského dramatika Henrika Ibsena z roku 1890), Oresteia (trilogie tragédií starořeckého dramatika Aischyla) a Smutek sluší Elektře (drama Eugena O´Neilla napsané na motivy tragédie Orestes od Aischyla, Élektra byla dcera mykénského krále Agamemnona a jeho manželky Klytaimnéstry.), za kterou byla nominována na Theo d´Or (toto ocenění bylo založeno v roce 1955 a je každoročně udělováno za nejlepší ženskou roli holandským VSCD). Ocenění je připomínkou slavné holandské herečky Theodora Antonia Louisa Cornelia Bouwmeester (Theo Mann-Bouwmeester 1850-1939).

Od roku 1993 si zahrála v několika televizních seriálech. Zlom přišel v na Oscara nominovaném HOTEL PARAISO (2001) režisérky Pauly van der Oest. V roce 2006 si zahrála v IK OMHELS JE MET 1000 ARMEN režiséra Willema van de Sande Bakhuyzena. Většího mezinárodního úspěchu se dočkala ve válečném thrilleru ČERNÁ KNIHA režiséra Paula Verhoevena. V roce 2008 pak byla obsazena do dalšího filmu z válečného prostředí, VALKÝRA, kde si zahrála mimo jiné např. s Tomem Cruisem. Roku 2010 propůjčila hlas postavě Sintel ve stejnojmenném krátkometrážním animovaném 3D filmu. Nejnověji uvidíme Halinu Reijn (Portia) v životopisném historickém filmu GOLTZIUS AND THE PELICAN COMPANY o tiskařské a rytecké společnosti v 16. století Hendricka Goltziuse, který se zabýval zejména výrobou erotických tiskovin.


10.11.1975
Amsterdam, Noord-Brabant, Nizozemsko
Halina Reijn csfd

Rotterdam, I Love YouOude liefdeDe zevende hemelČíslo 7Pak van mijn hartGoltzius a společnost PelikánIsabelleWin WinDe eetclubDe overloperSterke verhalenWin/WinValkýraNadineSlepýIk omhels je met 1000 armenČerná knihaMasterclassBoy EcuryDe passievruchtGrimmHet wonder van MaximaPollekeVan God losAfrekening, DeMoonlightVilla des rosesHerschreven vriendschapHotel ParaisoTřtiny ve větruDe omwegDe trein van zes uur tienSuzy QZaanse nachtenWet op het kleinbedrijf, DeRed LightIngen utan skuldFamilie KruysJeukVan God LosIn therapieIntensive CareDe acteursLiefde & gelukWet & WaanDe zeven deugdenLeven en dood van Quidam QuidamFort AlphaUnit 13BaantjerPril gelukCoverstoryOver CantoObsession


Aktualizace osobnostního profilu Halina Reijn: 17.11. 2023 23:10