Andrew Lloyd Webber 76 let


Andrew Lloyd Webber je jedním z nejúspěšnějších skladatelů dnešní doby. Mezi jeho nejznámější díla patří divadelní a filmové adaptace jeho muzikálů Jesus Christ Superstar (1973), Kočky (1994), Evita (1996) a Fantom opery (2004).

V roce 1965 potkal textaře Tima Ricea a odešel ze školy skládat muzikály a popové songy. V roce 1968 zaznamenal první úspěch s muzikálem JOSEF A JEHO SKVOSTNÝ PLÁŠŤ. Styl Lloyd Webbera je možné určit jako eklektickou směs hudebních žánrů od klasiky přes rock, pop a jazz včetně elektro-akustické muziky a sborového zpěvu.

Andrew Lloyd Webber se proslavil v roce 1971 svou rock operou JESUS CHRIST SUPERSTAR. Jeho další úspěšná spolupráce s Timem Ricem byl muzikálový životopisný film EVITA, založený na pravdivém příběhu Evy Peron z Argentiny. V roce 1981 vydal muzikál CATS, jehož předlohou byla kniha „Praktická kniha o šikovných kočkách a Jiné povídky“ od T.S. Eliota. Představení se hrálo v New London Theatre, kde bylo pódium přestavěno v obrovskou skládku, na které byly předměty zvětšeny tak, aby se dosáhlo pohledu z kočičí perspektivy. Skládka je tvořena láhvemi, plechovkami, pneumatikami a kočky chodí po jevišti v exotických kostýmech. Rekordní produkce muzikálu Cats trvala po 21 sezón v letech 1981-2001 a muzikál se tak stal jedním z nejpopulárnějších muzikál všech dob. Celkový počet vystoupení byl 8.949 představení v Londýně a 7.485 v New Yorku.

V roce 1986 Andrew Lloyd Webber vydal svůj nejúspěšnější muzikál FANTOM OPERY, jež je adaptací stejnojmenné knihy od Gastona Lerouxe. Fantom opery se stal muzikálem všech dob s nejvyšším hrubým výdělkem, který činil 3,3 miliardy dolarů a představení navštívilo 80 milionů diváků. Jedná se o druhý nejdéle uváděný muzikál na světě. Dva roky po světové premiéře se muzikál uvedl na Broadwayi, kde ho taktéž diváci mohou vidět i dnes a drží prvenství v nejdéle v kuse uváděném titulu Broadwaye. Fantom opery byl přeložen do mnoha jazyků a byl produkován ve více než dvaceti zemích světa.


22.3.1948
Londýn, England, Velká Británie
Andrew Lloyd Webber csfd

CatsAspects of LoveFantom operyBy JeevesJosef a jeho skvostný plášťCatsEvitaAspects of LoveSong & DanceTell Me on a SundayKrycí název OděsaJesus Christ SuperstarGumshoeKdyž dva dělají tamtéž...Book Tower, TheWhat-a-MessRequiem MassBarbra Streisand & Vince Gill: MemoryMadonna - Another Suitcase In Another HallMadonna - Don't Cry For Me ArgentinaMadonna: You Must Love MeBarbra Streisand: MemoryJesus Christ Superstar LiveJesus Christ Superstar liveLáska nikdy neumíráFantom operyJeesus Kristus SupertähtiThe Queen's Platinum Jubilee CelebrationHollywood InsiderThe 72nd Annual Tony AwardsThe 70th Annual Tony AwardsThe Late Show with Stephen ColbertPiers Morgan TonightThe BRIT Awards 2008Comic Relief 2007: The Big OneAmerika má talentThe ONE ShowThe 77th Annual Academy AwardsThe ApprenticeA Week in the West EndAmerican IdolFriday Night with Jonathan RossRichard & JudyGPTVComic ReliefJobs for the BoysThe 69th Annual Academy AwardsThe ViewTFI FridayThe 50th Annual Tony AwardsThe 49th Annual Tony AwardsThe Frank Skinner ShowGMTVBreakfast with the Arts


Aktualizace osobnostního profilu Andrew Lloyd Webber: 8.11. 2023 14:05