Märta Torén (1926 - 1957)


Švédská herečka Märta Torén zazářila po druhé světové válce v Hollywoodu, později dosáhla značných úspěchů v Itálii, ale její kariéru přerušila nečekaná smrt ve velmi mladém věku. Narodila se ve Stockholmu do dobře situované rodiny, její otec, původně armádní důstojník, vedl reklamní oddělení jednoho švédského deníku. Märtino dětství poznamenal rozvod rodičů a úmrtí mladší sestry, od dětství ale toužila stát se herečkou, přestože trpěla značným ostychem. Do čtrnácti let trénovala tanec a v roce 1944 se poprvé pokusila o jevištní uplatnění jako herečka. Po fiasku svých prvních kreací na scéně Královského divadla ve Stockholmu pokračovala ve studiu herectví na Královské dramatické škole, mezitím zároveň přijala civilní zaměstnání a tři roky pracovala jako písařka na ministerstvu obrany.

V dobrodružném filmu ROGUES′ REGIMENT (1948) hrála již hlavní ženskou roli, tento snímek byl pro ni navíc další výzvou v podobě zpěvu. Sama Märta se sice zpívání bránila, ale k požadavku produkce přistoupila zodpovědně a po určité pěvecké průpravě nakonec její zpěv ve filmu zůstal, i když měla být původně dabována. Na přelomu 40. a 50. let hrála velké role v několika filmech převážně kriminálního žánru, připomeňme alespoň mezinárodně obsazené drama DEPORTED (1950) v režii slavného Roberta Siodmaka. Mezitím její fotografie plnily stránky časopisů a bulvár zásoboval veřejnost spekulacemi o jejím soukromí. Psalo se o jejím poměru s významným podnikatelem Huntingtonem Hartfordem (1911-2008), na cestách mezi Amerikou a Evropou se také často setkávala s bohatým italským šlechticem Silviem Sportzattim. Počátkem padesátých let se stala středem zájmu médií jako nová partnerka švédského lékaře Petera Lindstroma (1907-2000), bývalého manžela slavné herečky Ingrid Bergman.

Mezitím v roce 1951 předčasně ukončila smlouvu se společností Universal Studios, protože nebyla spokojena se stereotypem svých filmových rolí. Nově se jí ujala společnost Columbia, která jí vzápětí poskytla velkou příležitost v dramatu SIROCCO (1951) po boku Humphreye Bogarta. V Paříži pak točila politicky motivovaný film POVĚŘENÍ: PAŘÍŽ (Assignment: Paris, 1952) v režii Roberta Parrishe. Po příjezdu do Evropy produkce požadovala kamerové zkoušky, na což Märta Torén reagovala sebevědomě slovy: „Není třeba, já jsem přijela z Hollywoodu a točila jsem s Bogartem.“ V britsko-americké produkci pak hrála v adaptaci předlohy spisovatele Georgese Simenona MUŽ, KTERÝ SLEDOVAL ODJEZDY VLAKŮ (The Man Who Watched Trains Go By, 1952).

Po pěti letech práce ve Spojených státech získala v roce 1952 americké občanství, paradoxně ale v této době začala působit hlavně v Itálii. Mezitím se jí podařilo překvapit sňatkem s režisérem Leonardem Bercovicim (1908-1995). Jestliže se média dosud oháněla „zaručenými“ zprávami o mužích jejího života, Bercovici všem unikl a jejich svatba v červnu 1952 byla velkým překvapením. Trvalému usazení v Itálii předcházelo narození dcery Christiny (*1953), kterou Märta nechtěla vychovávat ani v Americe, ani ve Švédsku. V Itálii mezitím hrála jednu z hlavních rolí v životopisném filmu PUCCINI (1953) režiséra Carmina Gallona. Velkým triumfem se pak stala titulní role v dramatu MADDALENA (1953), které bylo uvedeno na festivalu v Cannes, sama Märta získala za film cenu na festivalu v Edinburghu. Znovu ji pak oslovil Carmine Gallone pro film DŮM VZPOMÍNEK (Casa ricordi, 1954), v režii svého manžela Leonarda Bercoviciho potom natočila film MUKA LÁSKY (Tormento d′amore, 1956). Zmínku si zaslouží i drama oidipovské lásky macechy k nevlastnímu synovi ZLATÁ ŽÍLA (La vena d′oro, 1955), v němž byl jejím partnerem tehdy šestnáctiletý Terence Hill.


21.3.1926
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
19.2.1957
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
Märta Torén csfd

La puerta abiertaCarta a SaraVena d'oro, LaCasa RicordiL'ombraMaddalenaPucciniAssignment - ParisThe Man Who Watched Trains Go BySiroccoDeportedMystery SubmarineOne Way StreetSpy HuntIllegal EntrySword in the DesertCasbahRogues' RegimentEviga länkarJohansson och VestmanMezi dvěma vlakyRospiggarVyjeď v noci!


Aktualizace osobnostního profilu Märta Torén: 19.3. 2024 19:00