Ip Chun 99 let


Ip Chun je nejstarší syn legendárního zakladatele světového věhlasu Wing Chun Ip Mana. Narodil se v červenci roku 1924; ve svých sedmi letech začal cvičit výše vzpomenuté jihočínské bojové umění (na druhou stranu je obtížné napříč sedimentovanými vrstvami mýtů a legend s jistotou říci, odkud Wing Chun pochází. Samotný Ip Man šířil legendu o jisté Yim Wing Chun, která si osvojila systém čínského boxu od buddhistické řádové sestry Ng Mui, systém založený na pozorování souboje hada a jeřába. To je jedna z mnoha verzí; ovšem taková, která se dočkala i své filmové adaptace, kde vzpomenutou Yim Wing Chun ztvárnila Michelle Yeoh. Jedná se o film YONG CHUN.)

V souvislosti se spoluzaložením zmíněné asociace šíří Ip Chun Wing Chun po celém světě. Nezůstává však pouze u bezprostředních cvičení a nejrůznějších performancí; poněvadž je totiž Wing Chun úzce vázáno na postavu jeho otce, podílí se Ip Chun jako konzultant na filmech IP MAN a IP MAN 2, ve snímku YE WEN QIAN ZHUAN (THE LEGEND IS BORN - IP MAN) dokonce ztvárnil postavu Leung Bika, stařičkého dědice netradiční formy Wing Chun, kterou si právě od něj měl osvojit Ip Man, a sice navzdory tradici vlastní školy (s tím lze samozřejmě s ohledem na značnou stylizovanost filmu polemizovat).

Ačkoli sedmaosmdesátiletý, prohlásil Ip Chun v jednom z rozhovorů, že mimo jiné právě díky nepřestajnému cvičení Wing Chun nenastala v jeho životě chvíle, kdy by se cítil být tzv. z formy.


31.7.1924
Foshan, Guangdong, Čína
Ip Chun csfd

Ip Man: Poslední bojIp Man: Zrození legendy


Aktualizace osobnostního profilu Ip Chun: 9.4. 2024 10:19