Jón Gnarr 57 let


Islandský herec, komik a politik Jón Gnarr se narodil jako Jón Gunarr Kristinsson. V útlém věku se u něj projevil opožděný vývoj a s diagnózou dyslexie nikdy nedosahoval závratných studijních výsledků. Dětství mu komplikoval i vztah s otcem, dlouholetým policistou, jehož příjmení odmítl používat a v roce 2015 se ho oficiálně vzdal.

Na komickou dráhu nastoupil Gnarr v roce 1994, kdy se Sigurjónem Kjartanssonem utvořil komické duo Tvíhöfði (Dvouhlavý). Společně nejdříve hostili ranní program v rádiu, později se objevili i v televizi v komediální show FÓSTBRÆÐUR. V roce 2000 vystupuje Gnarr už jako sólový komik ve stand-up show Ég var einu sinni nörd.

Na filmovém plátně se Jón Gnarr poprvé objevil v roce 1997 v malé roli ve snímku BLOSSI/810551. Více prostoru poté dostal ve filmech ÍSLENSKI DRAUMURINN a MAÐUR EINS OG ÉG. Největší pozornost publika si ale získal rolí svérázného levičáka Georga Bjarnfreðarsona v sériích NÆTURVAKTIN, DAGAVAKTIN, FANGAVAKTIN a ve filmovém pokračování BJARNFREÐARSON, v nichž figuroval i jako spoluautor. Island, tvrdě zasažený finanční krizí, poznává v listopadu 2009 Jóna Gnarra i jako politika. Tehdy totiž zakládá recesistické politické uskupení Besti flokkurinn (Nejlepší strana). S ním v komunálních volbách následujícího roku získává většinu hlasů nespokojených spoluobčanů a na čtyři roky i post starosty Reykjavíku. A hned v prvním roce svého působení o sobě dává vědět. Například se aktivně účastní reykjavické Gay pride a otevřeně kritizuje čínskou vládu za perzekuci Liou Siao-poa, budoucího laureáta Nobelovy ceny míru.

V roce 2016 se objevují spekulace, že by Gnarr mohl v nadcházejících volbách usilovat o prezidentské křeslo. Ten se nechává slyšet, že kandidovat zatím nebude, ale že by to mohl zvážit v budoucnu.


2.1.1967
Jón Gnarr csfd

Policejní tajemstvíGullregnÞorstiBjarnfreðarsonAstropiaSkaupÁramótaskaup 2006Áramótaskaup 2004Maður eins og égÍslenski draumurinnBlossi / 810551FangavaktinDagvaktinNæturvaktinFóstbræðurSpaugstofanIslandská čítankaJón Gnarr - Mein ReykjavíkGnarrPönkið og FræbbblarnirÍ skóm drekansHAM: lifandi dauðirKókó


Aktualizace osobnostního profilu Jón Gnarr: 13.10. 2023 11:05