Marie Déa (1912 - 1992)


Francouzská herečka Marie Déa slavila úspěchy především ve čtyřicátých letech, později její význam značně poklesl. Narodila se v Nanterre nedaleko Paříže, různé zdroje se ale liší v datu narození – bylo to v roce 1912 nebo 1919, její skutečné jméno bylo Odette Alice Deupès. Původně studovala práva, později ale přešla na konzervatoř a koncem třicátých let vstoupila souběžně do světa divadla i filmu. Hlavní ženskou roli ztvárnila v dramatu SEVERNÍ ATLANTIK (Nord Atlantique, 1938) režiséra Maurice Cloche, další velké příležitosti dostala od slavných režisérů v různých žánrech (PŘÍBĚH K ZASMÁNÍ – Histoire de rire, 1941; NÁVŠTĚVA Z TEMNOT – Les visiteurs de soir, 1942). Hlavní ženskou roli měla hrát také v kvalitní kriminálce POSLEDNÍ ZE ŠESTI (Le dernier des six, 1941), od tohoto projektu ale na poslední chvíli odstoupila a její postavu pak hrála Michèle Alfa.

Marie Déa začala častěji účinkovat v televizi, z jejích dalších filmů připomeňme kriminálku VRAH JE V ADRESÁŘI (L'assassin est dans l'annuaire, 1960) nebo dodnes slavné justiční drama MEČ A VÁHY (Le glaive et la balance, 1963). Později začala v její tvorbě převažovat práce v televizi, středně velké role později odehrála v Lelouchově filmu MANŽELSTVÍ (Mariage, 1975), s Alainem Delonem v roli jeho matky hrála ve filmu USPĚCHANÝ MUŽ (L΄homme pressé, 1977). Před kamerou stála naposledy počátkem osmdesátých let v rámci několika seriálů.

Od osmdesátých let žila Maria Déa v soukromí, jejím manželem byl herec Lucien Nat (1895-1972), jejich svazek ale skončil rozvodem. Marie Déa zemřela následkem infarktu 1. března 1992 v jedné z pařížských nemocnic, srdečnímu kolapsu ale předcházelo vážné zranění při požáru, který vypukl, když byla na návštěvě u přátel.


17.5.1912
Nanterre, Francie
1.3.1992
Paříž, Île de France, Francie
Marie Déa csfd

SubversionLe SacrificeLes Petits câlinsUspěchaný mužDobrák a zlí lidéMariageLes TémoinsLes Ruses du diable (Neuf portraits d'une jeune fille)Prázdniny s IvettouMeč a váhyL'Assassin est dans l'annuaireRevueTendre et violente ElisabethZelená kobylaO.S.S. 117 n'est pas mortOuvert contre XRozkošná CarolineOrfeus56, rue PigalleAventuras de Juan LucasLa MaternelleLes Atouts de Monsieur WensImpasseRouletabille joue et gagneRouletabille contre la dame de piqueFinance noireSecretsLe Journal tombe à cinq heuresNávštěva z temnotHistoire de rirePremier balMoře v plamenechNord-AtlantiquePiègesDeux amies d'enfanceJulien Fontanes, magistratUne fille seuleLa Famille CigaleGrand-père VikingLa Folie des bętesLes Dossiers de l'écranMalican père et filsAbonent na lince UPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Marie Déa: 19.3. 2024 08:25