María Denis (1916 - 2004)   † 87 let


V zástupu krásných italských hereček spojených s érou tzv. bílých telefonů vyniká mimo jiné María Denis, která stejně jako většina jejích kolegyň té doby byla donucena k odchodu do ústraní hned po válce. Narodila se v Buenos Aires, ale původ měla italský, s rodiči vyrůstala v Argentině do svých šestnácti let. V roce 1931 se María přestěhovala do Itálie a začala se uplatňovat jako modelka, snažila se zároveň proniknout i do filmu, což se jí podařilo nedlouho poté a od roku 1932 byla obsazována do zatím malých rolí ve snímcích různých žánrů.

María Denis koncem třicátých let točila několik filmů ročně, častěji pracovala s režisérem Amletem Palermim (NEAPOL STARÝCH ČASŮ – Napoli d′altri tempi, 1937; ZAMILOVANÝ DOBRODRUH – Partire, 1938), před kamerou byl jejím partnerem několikrát Vittorio de Sica nebo Fosco Giachetti. S Giachettim hrála María Denis v dramatu ALCAZAR (L′assedio dell′Alcazar, 1940), které je dnes vnímáno jako propagace fašismu a zúčastněným hercům participace na něm později přitížila, což se týkalo mimo jiné francouzské hvězdy Mireille Balin. Za války natočila María Denis tři filmy s režisérem F. M. Poggiolim, vyniká z nich příběh začínající venkovské učitelky MLADÁ UČITELKA (La maestrina, 1942), pozoruhodnou kreaci předvedla také v adaptaci slavné literární předlohy DVA SIROTCI (Le due orfanelle, 1942), kde vytvořila sourozenecký pár s Alidou Valli. Jednou z posledních prací za války byl příběh sedmi dívek z církevní školy ÚSTAV GRIMALDI (Nessuno torna indietro, 1945; režie opět Alessandro Blasetti), který byl díky svému pojetí přehlídkou tehdejších ženských hvězd italské kinematografie.

V roce 1942 se María Denis seznámila se slavným režisérem Luchinem Viscontim a spojila s ním svůj soukromý život. Od vztahu si slibovala i významnější umělecké příležitosti a toužila hrát ve Viscontiho filmu POSEDLOST (Ossessione, 1942), ten však upřednostnil Claru Calamai. Za války se Visconti aktivně zapojil do protifašistického odboje a v dubnu 1944 byl za své aktivity zatčen. Propuštěn byl krátce nato, zásluhy na tom si připisovala právě María Denis, která využila kontaktů s Pietrem Kochem, vůdcem fašistické policie v Římě. Podle mínění současníků však María Denis překročila meze nutné pro styk s fašistickými předáky a po natočení filmu ČERNÁ KRONIKA (Cronaca nera, 1946) byla zatčena pro kolaboraci. Sama herečka se hájila tím, že s Kochem se stýkala jen kvůli záchraně Viscontiho, slavný režisér se však od bývalé milenky distancoval a před soudem odmítl vystoupit v její prospěch. Maríin podíl na svém propuštění z vězení kategoricky odmítal a kdysi slavná herečka nyní s puncem fašistické prostitutky směřovala ke smutnému závěru své kariéry.

Nařčení z kolaborace a nekompromisní postoj mezinárodně uznávaného režiséra znemožnily Maríi Denis další participaci ve filmu, koncem čtyřicátých let s vděčností přijala alespoň několik nabídek od zahraničních tvůrců, například v britské produkci natočila s Peterem Ustinovem film ODVAHA VOJÍNA ANGELA (Private Angelo, 1949), poslední, již zcela epizodní roli hrála v Blasettiho filmu NAŠE ČASY (Tempi nostri, 1953), pak se stáhla do soukromí. Až po dlouhých letech se znovu začala objevovat na veřejnosti a vystupovala například ve vzpomínkových televizních pořadech, v roce 1995 publikovala své paměti Il gioco della verita, v nichž znovu prezentovala svou hořkost z Viscontiho poválečného postoje.


22.11.1916
Buenos Aires, Argentina
15.4.2004
Řím, Lazio, Itálie
María Denis csfd

Fiamma che non si spegnePrivate AngeloTanec smrtiCuatro mujeresNadaCronaca neraNessuno torna indietroŽivot bohémyCanal grandeLa maestrinaLe due orfanelleSette peccati, ISissignoraL'amore cantaLa compagnia della teppaAbbandonoAddio, giovinezza!AlcazarDue madri, LeFortunaPazza di gioiaBelle o brutte si sposan tutteChi sei tu?Il documentoL'ultima nemicaLa contessa di ParmaNapoli d'altri tempiSoňa: Román ruské velkokněžnyZamilovaný dobrodruhDue misantropi, ILasciate ogni speranzaBaletkyFiat voluntas deiIl re di denariJoe il rossoIl re BurloneLorenzino de' Medici1860Creature della notteIl signore desidera?La mia vita sei tuParaninfoSeconda BL'impiegata di papàNon c'è bisogno di denaroPiccola miaTreno popolareGli uomini, che mascalzoni...La telefonista


Aktualizace osobnostního profilu María Denis: 19.4. 2024 12:29