Greta Gonda (1917 - 1974)


Italská herečka Greta Gonda byla rodačkou z Vídně, její pravé jméno Margarethe Tomicek ale naznačuje, že ve svém původu má i slovanské kořeny. Ve Vídni navštěvovala kurzy herectví, více se ale věnovala zpěvu a začala vystupovat v operetách. V polovině třicátých let odešla do Itálie, kde byla najata slavným kabaretiérem Erminiem Macariem. Ten proslul tím, že v každé sezóně představoval ve svých show nové dívky. V jeho souboru začínala Greta Gonda jako sboristka, brzy se ale stala sólovou zpěvačkou a herečkou.

V rámci historického a životopisného žánru dostala velké příležitosti v kostýmních filmech ANTONIO MEUCCI (1940), ROSSINI (1942) nebo KRÁLOVNA NAVARSKÁ (Regina di Navarra, 1942), objevila se také v kriminálce HARLEM (1943), která měla být náhražkou za tehdy nedostupné americké filmy. Po válce se Greta Gonda vrátila k divadlu a práci pro film značně omezila, za zmínku stojí její vystoupení v koprodukčním historickém dramatu MESSALINA (1951), před kamerou stála naposledy v bezejmenné roli v komedii PARIGI O CARA (1962).

Mezitím se Greta Gonda provdala a jejím manželem se stal herec Manlio Guardabassi (1916-1993), s nímž účinkovala v divadle. V polovině šedesátých let odešla herečka do ústraní a věnovala se svým soukromým zájmům, mimo jiné sochařství. Zemřela v Římě v prosinci 1974 ve věku 57 let.


10.6.1917
Vídeň, Rakousko-Uhersko
12.12.1974
Řím, Lazio, Itálie
Greta Gonda csfd

Parigi o caraMessalinaUndici uomini e un palloneSono io l'assassinoAmante del male, L'Voglio bene soltanto a teIl diavolo va in collegioHarlemIl nostro prossimoMorte civile, LaRegina di NavarraRossiniBarbablùCon le donne non si scherzaPirati della Malesia, IAntonio MeucciDon PasqualeTutto per la donnaCarnevale di Venezia, IlEravamo sette vedoveImputato alzatevi!Lo vedi come sei... Lo vedi come sei?


Aktualizace osobnostního profilu Greta Gonda: 25.2. 2024 03:46