Caterina Boratto (1915 - 2010)


Italská herečka Caterina Boratto se jako osobitá představitelka hlavních rolí prosadila již před druhou světovou válkou, dnes ale zůstává v povědomí spíše díky svým skromnějším výstupům ve Felinniho filmech z pozdější doby. Narodila se v Turíně a od mládí vynikala především ve zpěvu, v tomto oboru se pak zdokonalila studiem v Římě. Významná divadelní herečka Evelina Paoli ji pak doporučila režiséru Brignonovi pro hlavní roli v hudebním filmu ŽÍT (Vivere, 1937) ve dvojici s tehdy populárním tenorem Tito Schipou, s nímž údajně měla i poměr.

Caterina Boratto nedisponovala oslnivou krásou jako její o něco slavnější kolegyně Doris Duranti nebo Luisa Ferida, navenek navíc působila chladně a rezervovaně, ve skutečnosti ale byla citlivou osobností a navíc – což bylo podstatné – výbornou herečkou. Filmové herectví ovšem nebylo její prioritou, nadále se věnovala divadlu, za druhé světové války navíc prožila několik osobních tragédií, z nichž se zotavovala na soukromé klinice v Turíně. Ředitel kliniky Armando Ceratto se následně stal jejím manželem, mezitím ale stihla ještě krátkou romanci s hercem Amedeem Nazzarim, s nímž hrála ve filmu PŘÍBĚH CHUDÉHO MLADÉHO MUŽE (Romanzo di un giovane povero, 1942).

Podnikatelské aktivity Armanda Ceratta skončily po válce hospodářským úpadkem a manželé se pak usadili v Římě, Caterina mezitím porodila dceru Marinu. K další větší roli se dostala až v režii Riccarda Fredy s dramatem ZRADA (Il tradimento, 1951), kde hrála opět s Amedeem Nazzarim. Častěji začala hrát znovu až v šedesátých letech, i když už jen v menších rolích. Již zmíněný Federico Fellini ji poprvé obsadil do svého filmu 8 ½ (1963), v dalším snímku GIULIETTA A DUCHOVÉ (Giulietta degli spiriti, 1965) se objevila jako matka titulní hrdinky. Dostala příležitosti i v mezinárodních produkcích (HÁJILI JSME HRAD – Castle Keep, 1969), zvláštní místo v její filmografii zaujímá kontroverzní Pasoliniho počin SALÒ ANEB 120 DNÍ SODOMY (Salò o le 120 giornate di Sodoma, 1975), ke spolupráci ji přizval také Dino Risi (PRVNÍ LÁSKA – Primo amore, 1978).

Vedle dalších divadelních úspěchů především v operetním a muzikálovém žánru se Caterina Boratto bohatě začala uplatňovat také v televizi, kde svou popularitu navyšovala od šedesátých let účastí v seriálech i úspěšných adaptacích slavných literárních předloh, i u nás jsme ji mohli například vidět v seriálu VZDÁLENÉ VRCHOLKY HOR (The Far Pavilions, 1984). Ještě v 80. letech menšími rolemi přispěla do několika filmů, před filmovou kamerou stála naposledy v rámci americké komedie BYL JEDNOU JEDEN ZLOČIN (Once Upon a Crime, 1992), která se částečně natáčela v Itálii. V posledních letech žila Caterina Boratto v soukromí svého bytu v Římě, kde v roce 2009 od delegace evropských filmařů převzala Zlatou medaili za celoživotní přínos kinematografii. Zemřela 14. září 2010 ve věku 95 let.


15.3.1915
Turín, Itálie
14.9.2010
Řím, Lazio, Itálie
Caterina Boratto csfd

Úctyhodná žena IIByl jednou jeden zločinUn posto freddo in fondo al cuoreStrýček za všechny peníze32 dicembreZ rovnováhyMoji přátelé IIIClarettaEhrengardNoc ve VarennesUno contro l'altro, praticamente amiciSensitivitàPrvní láskaPer questa notteLe ormeSaló aneb 120 dnů sodomyAnna KareninaLa bellissima estateStoria di una monaca di clausuraEttore lo fustoJediná velká láskaLady Caroline LambAndělé bez rájeUna storia d'amoreHájili jsme hradLa monaca di MonzaDiabolikNon stuzzicate la zanzaraPronto... c'è una certa Giuliana per teScusi, lei è favorevole o contrario?Stasera mi buttoTygr a kočičkaJá, já, já ... a ti druzíGiulietta a duchovéOsm a půlTradimento, IlCampo de' fioriDente per denteRomanzo di un giovane poveroChi è più felice di me?Figli del marchese Lucera, ISoňa: Román ruské velkokněžnyMarcellaVivere!LuluProfessione vacanzeCaccia al ladro d'autoreI ragazzi di celluloide 2Vzdálené vrcholky horLa freccia nel fiancoAmore di Dostoevskij, Un


Aktualizace osobnostního profilu Caterina Boratto: 7.3. 2024 17:25