Oretta Fiume (1919 - 1994)


Oretta Fiume zaujala koncem třicátých let významnou pozici mezi mladými italskými herečkami, její kariéra ale trvala poměrně krátce. Narodila se jako Claudia Scrobogna v Rijece, která tehdy nesla italské jméno Fiume a odtud také pochází hereččin pozdější pseudonym. Před kameru se dostala jako devatenáctiletá poté, co uspěla v soutěži hledání nových talentů vypsané filmovou společností ERA. Jejím debutem byla historická detektivka KUKAČKOVÉ HODINY (L′orologio a cucù, 1938), v níž byla partnerkou Vittoria de Sicy.

Stejně jako řada dalších dosud úspěšných hereček, tak i Oretta Fiume se po válce musela smířit s nedostatkem příležitostí, koncem čtyřicátých let se přestala vyskytovat i v divadle. S velkým časovým odstupem se před kamerou objevila znovu až v roce 1960, kdy ji pro menší roli ve slavném SLADKÉM ŽIVOTĚ (La dolce vita, 1960) oslovil Federico Fellini. Naposledy pak hrála v povídkovém filmu THRILLING (1965). O soukromí Oretty Fiume není příliš mnoho informací, je ale známo, že jeden čas byla partnerkou slavného italského klavíristy Artura Michelangeliho (1920-1995). Oretta Fiume měla dva syny, kteří nesli její příjmení Scrobogna, mladší z nich, Federico, se jako dětský herec objevil v několika filmech ze šedesátých let.

Oretta Fiume zemřela v Římě 22. dubna 1994 ve věku 74 let.


6.6.1919
Fiume, Itálie
22.4.1994
Řím, Lazio, Itálie
Oretta Fiume csfd

ThrillingMagnifiche sette, LeSladký životGenoveffa di BrabanteL'ultimo sognoLa fabbrica dell'imprevistoQuarta paginaSempre più difficileDon BuonaparteRagazza che dormeLa fanciulla di PorticiUltimi della strada, GliCasa lontanaIn campagna è caduta una stellaRetroscenaZpívající bloudOrologio a cucù, L'Souboj národů


Aktualizace osobnostního profilu Oretta Fiume: 6.4. 2024 08:13