Piero Ballerini (1901 - 1955)


Italský režisér Piero Ballerini patřil k těm filmovým tvůrcům, kteří nepřesáhli kvalit svého debutu a většina jeho další filmografie zapadla do průměru dobové komerční produkce. Piero Ballerini pocházel z města Como ze severoitalské provincie Lombardie a se světem filmu se začal seznamovat ve dvacátých letech 20. století ve Francii, kde působil jako asistent režie, ve stejné pozici pak působil i v rodné Itálii.

Na přelomu 30. a 40. let realizoval Ballerini několik dalších filmů, které nepřesáhly dobový komerční průměr, jako scénárista ale spolupracoval i s dalšími režiséry jako například s Goffredem Alessandrinim (SKLENĚNÝ MOST - Il ponte di vetro, 1940) nebo Carlem Lodovicem Bragagliou (VĚZEŇ ZE SANTA CRUZ - Il prigioniero di Santa Cruz, 1941). Autorský podíl měl pochopitelně i na svých vlastních filmech, na scénáři k filmu DÍVKA Z DRUHÉHO BŘEHU (La fanciulla dell'altra riva, 1942) spolupracovala i představitelka jedné z hlavních rolí Milena Penovich.

V roce 1943 donutila postupující americká armáda k přesunu Mussoliniho a jeho věrné na sever Itálie, kde s podporou německé armády vznikla dočasná Italská sociální republika. Ve ztížených podmínkách v Benátkách začali pracovat i někteří filmaři, jedním z prvních byl právě Piero Ballerini, který se z nedostatku kvalifikovaných spolupracovníků tehdy musel začít věnovat i střihu. Tehdejší filmy se dostaly do distribuce jen v omezené části Itálie, Balleriniho poslední film z doby války PRAVDIVÝ PŘÍBĚH (Fatto di cronaca, 1945) nebyl ani nikdy promítán v Římě (připomeňme také, že představitelé hlavních rolí Luisa Ferida a Osvaldo Valenti byli krátce po premiéře zastřeleni za věrnost k Mussolinimu).

Zatímco jiní tvůrci spjatí s Italskou sociální republikou byli po válce načas odstaveni (například režisér Ferruccio Cerio), Ballerinimu bylo umožněno nadále točit, i když méně častěji. Realizoval filmovou podobu Donizettiho opery LUCIE Z LAMMERMOORU (Lucia di Lammermoor, 1947), jako scénárista měl také podíl na úspěšném filmu EMIGRANTI (Emigrantes, 1948) Alda Fabriziho. Posledním Balleriniho filmem byla komedie PEPPINO A STARÁ DÁMA (Peppino e la nobile dama, 1954), v níž se po delší době vrátil ke spolupráci s Emmou Gramaticou.


20.3.1901
Como, Itálie
30.6.1955
Řím, Lazio, Itálie
Piero Ballerini csfd

Peppino e la nobile damaPeppino e la vecchia signoraEmigrantesLucia di LammermoorFatto di cronacaAngelo del miracolo, L'Fanciulla dell'altra riva, LaSempre più difficileFuggitiva, LaSonnambula, LaVězeň ze Santa CruzPonte di vetro, IlPiccolo hotelÈ sbarcato un marinaioUltima carta, L'Ultimo combattimento, L'Freccia d'oro


Aktualizace osobnostního profilu Piero Ballerini: 5.4. 2024 00:51