Jean Piat (1924 - 2018)   † 93 let


Francouzský herec Jean Piat zasvětil svou uměleckou dráhu hlavně divadlu, což se odrazilo na jeho početně nevýznamné filmografii. Pochází z města Lannoy v severní Francii a narodil se do rodiny vysokého armádního důstojníka. Od dětství toužil dělat divadlo, přičemž rodiče měli na jeho plány rozdílné názory – zatímco u matky nacházel podporu, otec jej nutil studovat seriózní obory. Jean Piat si nakonec prosadil svůj záměr a začal studovat herectví na pařížské konzervatoři. Krátce po válce přijal nabídku na velkou roli románové postavy detektiva Josepha Rouletabille v kriminálkách ROULETABILLE PROTI PIKOVÉ DÁMĚ (Rouletabille contre la dame de pique, 1945) a ROULETABILLE HRAJE A VYHRÁVÁ (Rouletabille joue et gagné, 1946). V těchto filmech mu sekundovaly největší herecké hvězdy té doby jako Marie Déa a Suzanne Dehelly, v kinech však měly jen slabý ohlas.

Co se týče filmu, příslušnost ke scéně Comédie Française znamenala značně omezené možnosti, menší role odehrál Jean Piat v Guitryho historických velkofilmech (KULHAVÝ ĎÁBEL – Le diable boiteux, 1948; NAPOLEON – Napoléon, 1955), vděčnou příležitostí pro něj později byly filmové adaptace osvědčených divadelních předloh jako MĚŠŤÁK ŠLECHTICEM (Le bourgeois gentilhomme, 1958) nebo FIGAROVA SVATBA (Le mariage de Figaro, 1959). Později se uplatnil v úlohách historických postav v televizi, titulní roli hrál v seriálu LAGARDÈRE (1967), nové verzi slavné románové předlohy Hrbáč. Zaujal také svými kreacemi v dalších historických seriálech SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPIÓN (Schulmeister, espion de l′empereur, 1972) nebo PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 1972). Mihl se ale i ve slavném thrilleru CESTUJÍCÍ V DEŠTI (Le passager de la pluie, 1969).

Mezitím v roce 1972 opustil řady Comédie Française a obdržel zde čestné členství, později pak účinkoval v divadlech Théâtre de la Madeleine nebo Théâtre Marigny. Zatímco na jevišti sklízel další velké úspěchy, svou práci pro film uzavřel nepříliš zdařile vedlejší rolí právníka v průměrné komedii AHOJ, CHLAPI (Ciao, les mecs, 1979). V devadesátých letech byl Jean Piat dvakrát nominován na prestižní divadelní Molièrovu cenu, jeho uměleckou kariéru nakonec ocenil i stát – Piat je nositelem Řádu Čestné legie, Řádu umění a literatury a rytířem Řádu za zásluhy. V posledních letech se více než v minulosti věnuje také dabingu a do francouzštiny namluvil například postavu Gandalfa v trilogii PÁN PRSTENŮ.

Manželkou Jeana Piata byla divadelní herečka Françoise Engel (1920-2005).


23.9.1924
Lannoy, Francie
18.9.2018
Paříž, Île de France, Francie
Jean Piat csfd

Kaena: ProroctvíL'étiquetteÀ nous de jouerCiao, les mecsChanteclerLa RivaleRuy BlasCestující v deštiMléčná dráhaDer Turm der verbotenen LiebeLes Moutons de PanurgeLe Barbier de SévilleLe Malade imaginaireLe Mariage de FigaroLe Bourgeois GentilhommeNapoléonLe Chasseur de chez Maxim'sClara de MontargisLe Diable boiteuxRouletabille joue et gagneRouletabille contre la dame de piqueLes Rois mauditsSchulmeister, espion de l'empereurLagardèreTop à...Mireille Darc, la femme libreUn siècle d'écrivainsEen gouden eeuw-de kunst der Vlaamse primitievenCafé PicoulyLes Grands du rireLe Fabuleux Destin de...C'est au programmeVivement dimanche prochainThé ou caféLa Nuit des MolièresMatin BonheurStarsEntrez sans frapperAvanti


Aktualizace osobnostního profilu Jean Piat: 24.4. 2024 04:57