Jimmy Gaillard (1916 - 1985)   † 68 let


Francouzský herec Jimmy Gaillard se před kamerou objevoval již od dětského věku, těžké zranění jej ale donutilo opustit hereckou dráhu v necelých čtyřiceti letech. Pocházel z Lyonu a již v dětském věku se začal věnovat tanci, k němuž měl značné pohybové nadání. Zábrany neměl ani před filmovou kamerou a menší dětské role odehrál v několika umělecky významných počinech dvacátých let (ZÁZRAK VLKŮ – Le miracle des loups, 1924; PENÍZE - L′argent, 1928).

Jako tanečník a zpěvák však našel větší uplatnění v nenáročných komediích s výraznou hudební složkou. Takové snímky s ním točili osvědčení tvůrci tohoto žánru jako Jean Boyer (ŠEK NA DORUČITELE – Cheque au porteur, 1941) nebo André Berthomieu (SLABOCH – Gringalet, 1947), počátkem padesátých let vytvořil dvě velké role ve filmech Georgese Combreta.

V roce 1952 byl Jimmy Gaillard vážně zraněn při autonehodě a trvalé následky jej zcela vyřadily z dalších uměleckých aktivit. Několik dalších epizodních výstupů před kamerou bylo již nevýznamných a od poloviny 50. let žil v soukromí. Později se angažoval v charitě a v rámci nadace La roue tourne se věnoval podpoře podobně zdravotně postižených. Zemřel v Nice 17. dubna 1985 ve věku 68 let.


11.11.1916
Lyon, Francie
17.4.1985
Nice, Francie
Jimmy Gaillard csfd

Tambour battantLa Vie est un jeuMusique en têteL'Homme aux mains d'argileLa Nuit blancheErreur judiciaireZápas ze smrtíFils de FranceGringaletArlette et l'amourFeux de joieMademoiselle BéatriceL'Amant de BornéoLe Grand CombatLe Prince charmantChèque au porteurL'entraîneuseTourbillon de ParisCoeur de ParisPeau de pêcheL'argentLe Mystère de la Tour EiffelZázrak vlkůLa Vie des artistes


Aktualizace osobnostního profilu Jimmy Gaillard: 24.4. 2024 05:43