Franco Interlenghi (1931 - 2015)


V přízni ženské části publika byl Franco Interlenghi svého času zdatným rivalem Marcella Mastroianniho, nedosáhl ale jeho mezinárodního věhlasu. Interlenghi sice točil i mimo Itálii a objevil se v řadě zásadních filmů různé provenience, svou slávu si ale odbýval jen na domácí italské půdě. Hned jeho první role mu nicméně zajistila mezinárodní pozornost – do světa filmu jej velmi slibným způsobem uvedl Vittorio de Sica a v jeho slavném neorealistickém filmu DĚTI ULICE (Sciuscia, 1946) podal patnáctiletý Interlenghi přesvědčivý herecký výkon.

Padesátá léta byla pro Interlenghiho ve znamení hlavních rolí a spolupráce s nejvýznamnějšími italskými režiséry (Fellini, Antonioni, Bolognini). Slavný Felliniho film DARMOŠLAPOVÉ (I vitelloni, 1953) měl pro něj význam i v osobní rovině – při tomto natáčení se seznámil se stejně starou herečkou Antonellou Lualdi (*1931), která se pak krátce nato stala jeho manželkou. Ústřední pár pak spolu vytvořili ve filmu ZAMILOVANÍ (Gli innamorati, 1955) režiséra Maura Bologniniho, s Antonellou i svým pomyslným sokem Mastroiannim se poté setkal ve filmu OTCOVÉ A SYNOVÉ (Padri e figli, 1957). Mezitím pracoval i pro hollywoodskou produkci (BOSONOHÁ KOMTESA – The Barefoot Contessa, 1954; SBOHEM, ARMÁDO – A Farewell to Arms, 1957). I když jeho nejčastější filmovou partnerkou byla manželka Antonella Lualdi, před kamerou se pochopitelně setkával i s dalšími dobovými kráskami, například Ginou Lollobrigidou (ŽENA Z PROVINCIE – La provinciale, 1953) nebo Myriam Bru (LÁSKY MANON LESCAUT – Gli amori di Manon Lescaut, 1954).

Koncem padesátých se objevil v několika francouzských filmech, v Itálii dostal nové příležitosti v historických titulech (GARIBALDI – Viva l′Italia, 1961), pak se ale na delší dobu pro svět filmových kamer odmlčel a věnoval se hlavně divadlu, hrál například v Miláně. Zatímco v padesátých letech natočil Interlenghi bezmála čtyřicet filmů, v následujících dvaceti letech se objevil jen v menších rolích v šesti filmech, znovu například s Antonellou Lualdi (TRAJÁNŮV SLOUP – Columna, 1968). Později začal spolupracovat s televizí, kde našel uplatnění v několika televizních seriálech.

Z jeho pozdější filmografie připomeňme mafiánský příběh IL CAMORRISTA (1986) nebo koprodukční zpracování Molierovy hry LAKOMEC (L′avare, 1992), opět točil také ve Francii (KRÁL PAŘÍŽE – Le roi de Paris, 1994; PLYŠOVÝ MEDVÍDEK - L′ours en peluche, 1994). Více se ale znovu uplatňoval v televizi, kde dostal možnost zahrát si ve filmech čerpajících z nedávné i starší historie. Před filmovou kamerou stál zatím naposledy v úloze otce jednoho z mladých hrdinů v titulu LA BELLA SOCIETÀ (2010). Jeho manželku zde hrála opět po dlouhé době Antonella Lualdi. Jejich soukromý vztah se v posledních letech výrazně zlepšil a do médií pronikla informace, že zvažují obnovení manželství, které v roce 1972 skončilo rozchodem. Mají spolu dvě dcery, Stellu a Antonellu, obě herečky. Zvláště mladší z nich, Antonella Interlenghi (*1960) se v osmdesátých letech prosadila jako výrazná tvář nové herecké generace.


29.10.1931
Řím, Lazio, Itálie
10.9.2015
Řím, Lazio, Itálie
Franco Interlenghi csfd

La bella societàJá, Don GiovanniNemici per la pelleNoc před zkouškamiKriminální románThe Accidental DetectiveTosca e altre dueJan XXIII.: Papež míruIl conte di MelissaLunga lunga lunga notte d'amore, UnaGli amici di Gesù - Giuseppe di NazarethMezi nebem a zemí - Páter PioPadre PioLa rumberaMarciando nel buioMi fai un favoreZvláštní poslání: Slepé oči žalujíLe Roi de ParisPlyšový medvídekAntelope CobblerAssassini vanno in coppia, GliLe Amiche del cuore...Se non avessi l'amoreDonne armateLakomecPummaròInspektor LavardinProfesorJuke boxMirandaUn uomo in trappolaŽena pro dva střelcePianeta VenerePolizia interviene: ordine di uccidere, LaRelazione di mareTrajánův sloupMise à sacCronache del '22Viva l'Italia!Cigarettes, whisky et petites pépéesDélit de fuiteGenerál della RovereMatch contre la mortGiovani maritiPolikuschkaV případě neštěstíLa Cenicienta y ErnestoNebe v plamenechOtcové a synovéSbohem, armádoAltairGiorni più belli, ITotò, Peppino a psanciNon c'è amore più grandeZamilovaníBosonohá komtesaCanzoni di mezzo secoloCento anni d'amoreGli amori di Manon LescautLes Deux Orphelines


Aktualizace osobnostního profilu Franco Interlenghi: 31.10. 2023 12:33