Jeanne Aubert (1906 - 1988)


Francouzská zpěvačka a herečka Jeanne Aubert se narodila v Paříži do zajímavých rodinných poměrů – její otec byl šlechtického původu, matka naopak pocházela z nižších vrstev a před svatbou pracovala jako prodavačka květin. Právě matka promítla do dcery své někdejší neukojené ambice a směřovala malou Jeanne již od dětství na uměleckou dráhu. Již v pěti letech stála Jeanne Aubert na jevišti divadla Théâtre du Châtelet, později studovala zpěv a tanec, jako osmnáctiletá byla angažována do slavného kabaretu Casino de Paris.

Po rozchodu s Morrisem účinkovala Jeanne Aubert na Broadwayi, v Americe natočila také dva krátké hudební filmy, v roce 1935 se ale vrátila zpět do Francie. Odrazilo se to také na její participaci před kamerou a v následujícím roce hrála v pěti filmech. Vedlejší roli hrála například ve SKANDÁLNÍM MANŽELSTVÍ (Les epoux scandales, 1935), známější je ale její postava operetní hvězdy Léone da Vinci z hudebního filmu MARKÝZOVY ŽENY (Le grand refrain, 1937), který byl ve své době uveden i v Československu.

Mezitím se znovu prosadila jako úspěšná operetní a muzikálová zpěvačka, kromě vystupování na pařížských scénách hostovala také v Londýně, na gramofonové desky nahrávala úspěšné songy. Muzikálovou scénu opustila v roce 1942, později byla ale znovu přizvána k práci před kamerou, s Fernandelem hrála v komedii SENECHAL JE NEJVĚTŠÍ (Sénéchal le magnifique, 1957), po boku začínající Annie Girardot se objevila v rodinném justičním dramatu LÁSKA JE HRA (L′amour est un jeu, 1957). Počátkem šedesátých let hrála matku hlavního hrdiny v dramatu NEPŘÁTELÉ (Les ennemis, 1961), následovalo ještě několik menších úloh. Ojedinělým vystoupením ve slavné Millerově hře Po pádu se vrátila i k divadlu (režíroval Luchino Visconti v Théâtre du Gymnase v roce 1965).

Jeanne Aubert zemřela v Paříži 6. března 1988 ve věku 82 let.


21.2.1906
Paříž, Île de France, Francie
6.3.1988
Paříž, Île de France, Francie
Jeanne Aubert csfd

Un monde nouveauLes EnnemisL'Amour est en jeuSénéchal le magnifiqueLa Belle de MontparnasseLa Souris bleueMiragesLe Grand refrainPassé à vendreUne femme qui se partageÀ nous deux, madame la vieLes Époux scandaleuxLa PossessionMadame êtes-vous libre ?Cherchez la Femme


Aktualizace osobnostního profilu Jeanne Aubert: 26.3. 2024 08:12