Ariane Borg (1915 - 2007)


Francouzská herečka Ariane Borg pocházela ze starobylé rodiny šlechtického původu z Holandska. Narodila se v Roubaix v severní Francii, její vlastní jméno znělo Lucie Derveaux-Six. Rodiče ctili konzervativní zásady spojené s jejich společenským postavením a byli zděšeni, když jejich dcera přišla s plánem stát se herečkou. Pro rodinu bylo něco takového nepřípustné, mladé Lucie se ale ujala babička a vzala ji s sebou do Paříže. Po neúspěšném pokusu o přijetí na konzervatoř studovala soukromě u Louise Jouveta a pro divadelní debut si zvolila pseudonym Olga Michel.

Po návratu do Francie dostala Ariane Borg herecké příležitosti například v Duvivierově slavném filmu VOZKA SMRTI (Le charrette fantôme, 1939), velkou roli hrála pak v dramatu BÍLÝ VALČÍK (La valse blanche, 1942). Znovu hrála i divadlo a spolupracovala s významnými režiséry jako byli Charles Dullin nebo Jean Meyer. Před kamerou znovu excelovala v adaptaci Tolstého literární předlohy OTEC SERGEJ (Le pere Serge, 1945), velkým úspěchem byl Stelliho film CHÝŠE VZPOMÍNEK (La cabane aux souvenirs, 1946), kde hrála hlavní roli po boku Charlese Vanela. Tím také ovšem její filmová kariéra skončila, mezitím jí krátce předtím těsně unikla i hlavní role ve slavném příběhu KRÁSKA A ZVÍŘE (La belle et la bête, 1945).

Krátce po válce se seznámila s Michelem Bouquetem (*1925), který se stal jejím manželem, jejich společnou vášní bylo především divadlo. Jejich pracovní životy však nabraly odlišný spád – zatímco Michel Bouquet se začal prosazovat jako velmi vytížený divadelní, filmový a televizní herec, Ariane hrála jen zřídka na jevišti. V roce 1967 Michel Bouquet manželku opustil a následoval rozvod. Ariane se cítila dotčená a uražená; dosud se považovala za velkou hvězdu a odmítala si připustit, že by ji muž mohl opustit. Svou rádobyhvězdnou pověst si ovšem budovala především návštěvami luxusních podniků, kostýmy od Diora a častým zdůrazňováním faktu, že točila v Hollywoodu. Ve skutečnosti se na ni zapomnělo již pár let po válce, zatímco Bouquet již od padesátých let patřil ke skutečně významným osobnostem filmu i divadla.

Po rozvodu s Bouquetem Ariane Borg zatrpkla a zcela se stáhla do soukromí. Zemřela v Couilly-Pont-aux-Dames 16. dubna 2007 ve věku 91 let.


24.8.1915
Roubaix, Francie
16.4.2007
Couilly-Pont-Aux-Dames, Francie
Ariane Borg csfd

Le ProfanateurLa Cabane aux souvenirsBifur 3Le Père SergeLa Valse blancheJeunes filles en détresseLa Charrette fantômeOne Rainy AfternoonTovaritchDédéFamille nombreuseJeanneL'Hôtel du libre échangeDu haut en bas


Aktualizace osobnostního profilu Ariane Borg: 4.4. 2024 17:03