Gaby André (1920 - 1972)   † 52 let


Francouzská herečka Gaby André hrála ve více než čtyřiceti filmech v různých zemích včetně USA, skutečnou hvězdou byla ale pouze ve Francii v krátkém období za druhé světové války. Narodila se ve starobylém městě Châlons-sur-Marne na severovýchodě Francie a její vlastní jméno znělo Gabrielle Andrieu. Do záře reflektorů vstoupila ve věku dospívání jako fotomodelka, záhy začaly přicházet nabídky i od filmařů. Jejím debutem byla nevelká role v dramatickém příběhu medičky a vážně nemocného studenta STUDENTKA HELENA WILFUROVÁ (Hélene, 1936).

Ještě krátce po válce natočila Gaby André několik filmů, pak ale ze světa kamer a reflektorů načas zmizela, protože v roce 1947 se provdala za amerického průmyslníka Eliho Smitha. Díky tomu se pak po přestávce dostala k natáčení v Hollywoodu (PROSÍM, VĚŘ MI! – Please, Believe Me, 1950; DÁLNICE 301 – Highway 301, 1951). Po málo uspokojivých výsledcích svého amerického angažmá se Gaby André vrátila do Evropy a nakonec se natrvalo usadila v Itálii. Mezitím znovu točila ve Francii a nové setkání s Fernandelem jí přinesl film NÁMĚSÍČNÍK BONIFÁC (Boniface somnambule, 1950).

Z její italské filmografie si zmínku zaslouží velká role dlouholeté múzy slavného skladatele v životopisném snímku GIUSEPPE VERDI (1953). Její další kariéra se odehrávala v rámci průměrných titulů dobrodružného nebo kriminálního žánru, byť to bylo v mezinárodním měřítku, hlavní ženskou postavu ztvárnila například v britském sci-fi filmu THE STRANGE WORLD OF THE PLANET X (1957). K práci v rodné Francii se vrátila naposledy se špionážním filmem INKOGNITO (Incognito, 1958), pak odehrála ještě několik větších rolí v italských výpravných snímcích zasazených do starší či nedávné historie (HERKULOVA POMSTA – La vendetta di Ercole, 1960). Naposledy se objevila v americkém filmu KOČIČKO, KOČIČKO, MILUJI TĚ (Pussycat, Pussycat, I Love You, 1970), který se natáčel v Itálii, nedlouho nato zemřela v Římě na rakovinu.

Její dcera Carole André (*1953) je též herečkou, u nás známá především ze seriálu SANDOKAN (1976).


5.3.1920
Châlons-sur-Marne, Francie
27.8.1972
Řím, Lazio, Itálie
Gaby André csfd

Kočičko, kočičko miluji těLétající dortTogli le gambe dal parabrezzaLe Signe de ZorroLa vendetta di ErcoleIncognitoThe Strange World of Planet XGrande caccia, LaDonatellaVoce una chitarra e un po di luna, UnaCampana di San Giusto, LaTua per la vitaGiuseppe VerdiPrima di seraSiamo ricchi e poveriAngelo del peccato, L'Ingiusta condannaThe Green GloveBoniface SomnambuleHighway 301Please Believe Me120, rue de la GareLes Gueux au paradisUne femme coupée en morceauxMonsieur Grégoire s'évadeAnděl nociAdemai, počestný banditaLe Chant de l'exiléUn seul amourCartacalha, reine des gitansLa Maison des sept jeunes fillesDépart à zéroL'Étrange SuzyParade en 7 nuitsL'Héritier des MondésirFort DoloresKonec dneBrána k uměníJ'étais une aventurièreLa Plus Belle Fille du mondeLe Drame de ShanghaïL'Homme du jourStudentka Helena Vilfurová


Aktualizace osobnostního profilu Gaby André: 20.4. 2024 05:05