José Noguéro (1905 - 1993)   † 87 let


José Noguéro celý život působil ve Francii, jeho jméno ale napovídá, že původ neměl francouzský. Rodiče pocházeli ze Španělska a do jižní Francie se vystěhovali koncem 19. století. José Noguéro, respektive Noguéro-Sierra, se narodil v Bordeaux, kde také začal studovat farmacii, zároveň se ale během dvacátých let začal uplatňovat v divadle.

Kromě filmu vystupoval v Théâtre de l′Athénée, kde hrál v režii slavného Louise Jouveta. S Jouvetem pak během druhé světové války odjel do jižní Ameriky, když ve Francii nemohl najít dostatečné uplatnění. S nabídkami měl ostatně problém i po návratu do Francie na konci války a až René Jayet mu svěřil titulní roli v historickém dobrodružném příběhu MANDRIN (1947), o rok později ztvárnil další historickou postavu v Guitryho životopisném filmu KULHAVÝ ĎÁBEL (Le diable boiteux, 1948).

Vracel se i k divadlu, hrál například v Théâtre de la Madeleine, s filmem ale spolupracoval spíše již jen výjimečně, v šedesátých letech odehrál dvě vedlejší role v průměrných špionážních filmech. Po delší přestávce se pak objevil ve známé de Brocově komedii SUKNIČKÁŘ (Le cavaleur, 1978). Poté odešel do rodného Bordeaux, kde žil zcela v soukromí a zemřel v úplném zapomenutí 11. března 1993 ve věku 88 let.


10.5.1905
Bordeaux, Francie
11.3.1993
Bordeaux, Francie
José Noguéro csfd

SukničkářŽraloci si přejí večeřetLes EnquiquineursCoplan, agent secret FX 18La Grande Duchesse et le garçon d'étageL'Inspecteur connaît la musiqueCet âge est sans pitiéCoiffeur pour damesAdhémar ou le jouet de la fatalitéNous avons tous fait la même choseInterdit au publicLe ComédienLe Diable boiteuxMandrinRetour de flammeLe Danube bleuYamilé sous les cèdresLe Coeur éblouiL'OccidentMiarka, la fille à l'oursTrain de plaisirLa Petite SauvageLe Baron tziganeSous la griffeLe Dernier MilliardaireTurandot, princesse de ChineDobrodružství krále PausolaLe Grand BluffLe Sexe faibleLes Aventures du roi PausoleMerry Monarch, TheAu nom de la loiCe cochon de MorinKrál palácůLa Fleur d'orangerParis-MéditerranéeMaison de dansesL'ArlésienneLa TendresseAbonent na lince U


Aktualizace osobnostního profilu José Noguéro: 20.4. 2024 08:25