Leonardo Cortese (1916 - 1984)


Leonardo Cortese se ještě před začátkem druhé světové války prosadil mezi přední milovníky italského filmu a zvláště ve čtyřicátých letech se těšil značné popularitě, později ale hereckou kariéru opustil a věnoval se filmové i televizní režii. Narodil se v Římě, jeho otcem byl neapolský novinář Luca Cortese. Leonardo původně studoval práva, poté ale přešel na Národní akademii dramatických umění a studoval herectví. Tady si jej vyhlédl režisér Mario Bonnard pro roli syna hlavní hrdinky v dramatu JEANNE DORÉ (1938), následně se objevil v menší roli muzikálu SEDLÁK KAVALÍR (Cavalleria rusticana, 1939).

Ještě krátce po válce hrál Leonardo Cortese několik velkých rolí ve filmech, postupně se ale filmovému herectví začal vyhýbat a počátkem padesátých let se prosadil jako režisér. Své znalosti z někdejšího studia práv uplatnil v justičním dramatu ČLÁNEK 519 TRESTNÍHO ZÁKONA (Art. 519 codice penale, 1952), následně realizoval dramatický příběh NÁSILÍ NA JEZEŘE (Violenza sul lago, 1954; k oběma filmům byl zároveň spoluautorem scénáře). Kromě toho pracoval i v dabingu a pro italskou produkci namluvil například Caryho Granta.

Koncem padesátých let hrál Leonardo Cortese v televizi a pro toto médium začal později taktéž působit jako režisér. Natočil několik televizních seriálů, připomeňme například adaptaci Puškinovy literární předlohy KAPITÁNSKÁ DCERKA (La figlia del capitano, 1965), mezitím odehrál i svou poslední filmovou roli, a sice jako italský důstojník v britském válečném dramatu THE VALIANT (1962). Poslední Cortesovou režijní prací byl televizní seriál L´ANDREANA (1982).

Leonardo Cortese zemřel v Římě 21. října 1984 ve věku 68 let.


24.5.1916
Řím, Lazio, Itálie
21.10.1984
Řím, Lazio, Itálie
Leonardo Cortese csfd

Piume al ventoL'affondamento della ValiantLa vita degli altriAdriana LecouvreurIl conte AquilaVerginitàCanzone di primaveraFiamme sulla lagunaIl capitano di VeneziaAl diavolo la celebritàFiamma che non si spegneIl fiacre N. 13Legge di sangueFelicità perdutaIl marito poveroNotte di tempestaLa freccia nel fiancoIl diavolo va in collegioAddio, amore!Fidanzato di mia moglie, IlIncontri di notteGiorni feliciMalý garibaldovec v klášteřeRegina di NavarraSissignoraTre aquilotti, IGiuliano de' MediciPrimo amoreVetturale del San Gottardo, IlAlessandro sei grandeValčík jedné nociCavalleria rusticanaLa vedovaPapà per una notteJeanne DoréUn uomo senza voltoViolenza sul lagoArt. 519 codice penaleGelosiaCosì per giocoDonna di picche, LaCerto Harry Brent, Un'Donna di cuori, LaLa donna di quadriLa figlia del capitanoLuisa SanfeliceRussia sotto inchiesta


Aktualizace osobnostního profilu Leonardo Cortese: 13.4. 2024 21:25