Hervé Bromberger (1918 - 1993)


Francouzský režisér Hervé Bromberger natočil deset filmů, vesměs se ale jednalo o rutinní záležitosti a až na dvě výjimky nijak obohacující tituly poválečné francouzské kinematografie. Narodil se v Marseille a původně začínal jako novinář, náklonnost ke psaní byla ostatně blízká i jeho starším sourozencům – Hervého bratři Louis Marie Bromberger (1906-1978) a Serge Bromberger (1912-1986) se prosadili jako spisovatelé.

Uvádění neznámých tváří do světa filmu ostatně Hervé Bromberger zkoušel i ve svých dalších filmech, takto například obsadil Magali Noël (SÁM V PAŘÍŽI – Seul dans Paris, 1951). Úspěšnost Brombergerových filmů v kinech se pohybovala okolo jednoho a půl miliónu diváků, prvním výrazným triumfem byla kriminálka IDENTITÉ JUDICIAIRE (1951), která kromě diváckého zájmu figurovala i na festivalu v Cannes s nominací na Zlatou palmu za nejlepší film. Později pak Bromberger slavil úspěch s melodramatem LESNÍ PLODY (Les fruits sauvages, 1954), které získalo cenu na mezinárodním festivalu v Locarnu.

K většině svých filmů si Hervé Bromberger psal scénáře, podílel se ale i na scénářích ke snímkům jiných režisérů, například k Joannonovu dramatu POUŠŤ PIGALLE (Le désert de Pigalle, 1958). Další Brombergerovy filmy nepřesáhly dobový průměr, na další angažmá ve filmovém průmyslu rezignoval po slabém ohlasu psychologického příběhu NOC U TIBÉRIADE (Un soir à Tibériade, 1966), který byl natočen v Izraeli. Později se Bromberger podílel ještě na scénáři k Chabrolovu filmu VIOLETTE NOZIÈRE (1978), jinak se jako režisér uplatnil v televizi.


11.11.1918
Marseille, Francie
25.11.1993
Paříž, Île de France, Francie
Hervé Bromberger csfd

La secondeUn soir a TiberiadeMort, où est ta victoire?Čtyři pravdyLes Loups dans la bergerieAsphalteLa Bonne tisaneNaganaLes fruits sauvagesIdentité judiciaireSeul dans ParisL'Inconnu d'un soirLe Fol amour de Monsieur MirabeauBajky podle La Fontaina


Aktualizace osobnostního profilu Hervé Bromberger: 7.3. 2024 15:42