Gabriel Gabrio (1887 - 1946)


I když Gabriel Gabrio patří dnes již spíše k zapomenutým osobnostem, na rozhraní němé a zvukové éry patřil k významným charakterním hercům francouzské kinematografie. Narodil se do prostých poměrů a početné rodiny v Remeši, byl nejmladším ze šestnácti dětí. Celá rodina se věnovala práci ve vinařství, mladý Gabriel však po prvních zkušenostech s vystupováním na jevišti v rodném městě zatoužil po herectví.

Ve dvacátých letech hrál ještě divadlo, postupně ale jeviště opouštěl a více se věnoval filmování. Skutečnou popularitu mu přinesla až zásadní role Jeana Valjeana ve Fescourtově adaptaci Hugových BÍDNÍKŮ (Les Misérables, 1925), která dnes patří k milníkům němé éry francouzské kinematografie. Ke spolupráci jej pak přizvali i další významní režiséři té doby jako Jacques de Baroncelli (DUEL, 1927), kromě toho Gabrio točil také v Německu.

Bohaté uplatnění nalezl Gabriel Gabrio i ve zvukovém filmu, jednu z hlavních rolí dostal ve válečném dramatu DŘEVĚNÉ KŘÍŽE (Les croix de bois, 1932) režiséra Raymonda Bernarda, další velké postavy ztvárnil v Tournerových filmech JMÉNEM ZÁKONA (Au nom de la loi, 1931) a ŽEBRAČKA OD CHRÁMU NOTRE DAME (Les deux orphelines, 1933). Přijal i nabídku na hlavní roli od začínajícího režiséra Pierra Chenala (BEZEJMENNÁ ULIČKA – La rue sans nom, 1933). Znovu se zúčastnil filmového zpracování Hugovy literární předlohy a v historickém filmu LUKRÉCIE BORGIA (Lucrece Borgia, 1935) ztvárnil bratra titulní hrdinky.

I později natočil Gabriel Gabrio několik zajímavých filmů, připomeňme alespoň slavný titul PEPÉ LE MOKO (1937) nebo italský životopisný film TŘI LÁSKY VERDIHO (Giuseppe Verdi, 1938), kde na sebe vzal podobu spisovatele Honoré de Balzaca. Točil také s Marcelem Pagnolem (REGAIN, 1937) nebo Marcelem Carné (NÁVŠTĚVA Z TEMNOT – Les visiteurs du soir, 1942). Svou práci pro film zakončil opět s Maurice Tourneurem a v jeho pochmurném sociálním dramatu PEKELNÉ ÚDOLÍ (Le val d′enfer, 1943) hrál jednu z hlavních rolí stárnoucího horníka, který naváže vztah s frivolní mladou ženou.


13.1.1887
Reims, Francie
31.10.1946
Berchères-sur-Vesgre, Francie
Gabriel Gabrio csfd

Le Val d'enferNávštěva z temnotCampement 13Deuxième bureau contre kommandanturLe CorsaireTři lásky Giuseppa VerdihoPépé le MokoRegainCesta ke slávěDiable en bouteille, LeGigolettePuits en flammesSous les yeux d'occidentCavalerie légèreLe baron tziganeLucrèce BorgiaLa Rue sans nomLes Deux orphelinesLes Requins du pétroleAu nom de la loiCoeurs joyeuxLes Croix de boisDer König von ParisLa BodegaLettre, LaUne belle garceFéconditéKrál masopustuLe DuelAntoinette SabrierLe Capitaine RascasseLe Juif errantUn fils d'AmériqueLes misérablesLa Fête espagnoleUn Français nommé GabinAffaire classée


Aktualizace osobnostního profilu Gabriel Gabrio: 27.2. 2024 00:14