Lorella de Luca (1940 - 2014)


Italská herečka Lorella de Luca zazářila před kamerou již v patnácti letech, úspěch ani kvality jejích prvních filmů se jí však již nepodařilo překonat. Na své konto nicméně nastřádala poměrně bohatou filmografii zahrnující bezmála padesát titulů různých žánrů. Pro vedlejší roli obětavé dcery jednoho z hlavních hrdinů si ji vyhlédl Federico Fellini do svého filmu PODVODNÍK (Il bidone, 1955). Po tomto debutu začala studovat herectví na Centro sperimentalo di cinematografia.

S hereckou kolegyní Alessandrou Panaro (hráli spolu ve zmíněných filmech Dina Risiho) získala další dávku popularity moderováním hudební soutěže Il musichiere, která koncem padesátých let patřila k nejsledovanějším televizním pořadům. Následně se objevila v několika titulech žánru sandálu a meče, svým způsobem sem spadá i příběh z ruské historie TARAS BULBA, KOZÁK (Taras Bulba, il cosacco, 1963), v němž jí připadla hlavní ženská role.

Jestliže herecká kariéra Lorelly de Luca začala počátkem šedesátých let upadat, nové možnosti se před ní otevřely po sňatku s plodným režisérem Ducciem Tessarim (1926-1994), za nějž se provdala v roce 1965. Hlavní ženské party odehrála v jeho úspěšných spaghetti westernech PISTOLE PRO RINGA (Una pistola per Ringo, 1965) a RINGO SE VRACÍ (Il ritorno di Ringo, 1965), menší či větší příležitosti pak dostala i v dalších manželových filmech, na některých z nich se také podílela jako asistentka režie. Od konce sedmdesátých let se ale před kamerou přestala vyskytovat, až po delší přestávce se znovu objevila v komedii BONUS MALUS (1993).

Po úmrtí Duccia Tessariho se Lorella de Luca stáhla do ústraní. Má tři děti, všechny se pohybují taktéž u filmu, nejznámější je dcera Fiorenza Tessari (*1968), taktéž herečka.


17.9.1940
Florencie, Itálie
9.1.2014
Civitavecchia, Itálie
Lorella de Luca csfd

Bonus malusFünfte Gebot, DasLa madamaUomini duriMotýl s křídly od krvePer amore... per magia...Kiss Kiss... Bang BangPistole pro RingaRingo se vracíUna voglia da morireFils de Tarass Boulba, LeNejkratší denTaras Bulba, il cosaccoLes lanciers noirsShéhérazadeApolytrosis, IBellezze sulla spiaggiaCaccia al maritoPrincipe fusto, IlQuanto sei bella RomaAgosto, donne mie non vi conoscoChudáci milionářiCiao, ciao, bambinaCosta AzzurraLa duchessa di Santa LuciaPrvní láskaVe jménu ŘímaDomenica è sempre domenicaIl bacio del soleRacconti d'estateÈ permesso MarescialloBenvenuto onorevoleChudinky krasaviceChudí fešáciDinanzi a noi il cieloLes Mystères de ParisLékář a šarlatánOtcové a synovéUltima violenza, L'Napoli sole mio!Orlando e i Paladini di FranciaSette canzoni per sette sorellePodvodníkNata d'amoreGreek Western Tragedy, AUna bella vacanza: Buon compleanno Dino Risi!


Aktualizace osobnostního profilu Lorella de Luca: 22.2. 2024 04:43