Franca Valeri (1920 - 2020)


Franca Valeri, vlastním jménem Alma Franca Maria Norsa, se narodila v Itálii 31.července 1920 v Miláně. V rodokmenu rodiny se již jedna herečka objevila a to Fanny Norsa, která žila v osmnáctém století.

Francouzský básník a kritik Paul Valéry se stal pro Francu podnětem pro přijetí uměleckého jména Valeri a to hned na počátku své kariéry v 50.letech minulého století. Svoji kariéru začala v rozhlase, kde vytvořila postavu Signorina Cesira" and "Signora Cecioni" v pořadu IL ROSSO E IL NERO. Zde se tvořila generace herců „italské komedie“. Její postava Cesiry přechází postupně z rozhlasu i do televize. Stává se „noblesní dámou“ jako současný portrét pokrytectví buržoazie.

Její divadelní debut byl v roce 1950 v divadle Il Teatro dei Gobbi (společně s Alberto Bonuccim a Vittorio Capriolim, který se později stal jejím manželem). Jednalo se o série satir současné společnosti. Ve stejném roce debutovala i ve filmu v roli Mitzy ve snímku LUCI DEL VARIETA. Jednalo se o film Alberto Lattuady a Federica Felliniho (u něj to byl režijní debut). Následují snímky jako ZNAMENÍ VENUŠE (Il segno di Venere) – 1955, zde hraje roli Cesiry po boku Sophie Loren, nebo BIGAMISTA (Il Bigamo) s Marcellem Mastroiannim – 1957 zde jako Isolina Fornaciari. Velmi úspěšná je komedie JÁ, JÁ, JÁ…. A TI DRUZÍ, kde si zahrála novinářku a film se jen hemží italskými hereckými osobnostmi typu Gina Lollobrigida, Silvana Mangano, Marcello Mastroianni, Vittorio de Sica a další.

Ve filmech dostávala Franca Valeri hlavně vedlejší role ošklivek, nešťastných služek, či žen hledající muže. Ve filmu se zatím naposledy objevila roku 2003 ve snímku TOSCA E ALTRE DUE jako Emilia. Za tuto roli byla v roce 2004 nominována na Stříbrnou stuhu za nejlepší ženský herecký výkon. Známá je její spolupráce s italskou televizí, kde podílela v režii Antonello Falqui na pořadech STUDIO UNO (1966), SABATO SERA (1967), ale i na mnoha dalších – STUDIO 80 (1980), CIPRIA (1982) nebo MAGAZINE 3 (1993).


31.7.1920
Milano, Lombardy, Itálie
9.8.2020
Řím, Lazio, Itálie
Franca Valeri csfd

Tosca e altre dueCome quando fuori piovePaulo Roberto Cotechiño centravanti di sfondamentoNon ti conosco più amoreTo já ne, to onTanto va la gatta al lardo...La bidonataCome ti rapisco il pupoItalia s'è rotta, L'Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaSignora gioca bene a scopa?, LaUltimo tango a ZagarolEttore lo fustoNel giorno del signoreUž dost obdivováníPromiňte, pomilujeme se?Felicita ColomboJá, já, já ... a ti druzíRagazza del bersagliere, LaI maniaciCtihodníI cuori infrantiNejkratší denI motorizzatiParigi o caraLeoni al soleMariti in pericoloKriminálníciIl moralistaIl vedovoNon perdiamo la testaPřizpůsobte se!La ragazza del palioManželé ve městěManžel dvou ženPiccola postaSignorine dello 04, LeUn eroe dei nostri tempiVe znamení VenušeQuesti fantasmiVilla BorgheseSolo per te LuciaTotò v barváchI due sergentiSvětla varietéLinda e il brigadiereCaro maestroNorma e Felice


Aktualizace osobnostního profilu Franca Valeri: 4.4. 2024 01:16