Jacqueline Pagnol (1920 - 2016)


Francouzská herečka Jacqueline Bouvier, známá též pod vyvdaným jménem Pagnol, natočila pouhých dvanáct filmů, přesto dodnes patří k výrazným osobnostem poválečné kinematografie. Do záře filmových reflektorů vstoupila poměrně velkou rolí v komedii DŮM SEDMI DÍVEK (La maison des sept jeunes filles, 1941), během války pak hrála vedlejší role ve třech dalších filmech. Souběžně se začala uplatňovat i na divadelním jevišti a v Shakespearově Hamletovi se objevila v Théâtre Marigny.

Naopak velkým komerčním úspěchem byl Boyerův film MLÁDENEC PANÍ HUSSONOVÉ (Le rosier de Madame Husson, 1950), v němž Jacqueline Pagnol hrála s Bourvilem. Posledního uměleckého vzepětí dosáhl Marcel Pagnol jako režisér adaptace vlastního románu MANON OD PRAMENE (Manon des sources, 1952), který s jeho manželkou v titulní roli dosáhl více než čtyř miliónů diváků v kinech. Ve spolupráci s Jeanem Boyerem natočila Jacqueline Pagnol svůj poslední film v roce 1956 (komedie POSTRACH ŽEN – La terreur des dames, 1956).

Z manželství s Marcelem Pagnolem se narodily dvě děti, syn Frédéric (*1946) a dcera Estelle (*1951), která však zemřela ve věku tří let. Po opuštění filmové kariéry žila Jacqueline Pagnol v soukromí a byla oporou svému stárnoucímu manželovi, který se mezitím stával legendou francouzského kulturního světa. Zemřel v roce 1974 a Jacqueline později účinkovala v několika dokumentech s vazbami na jeho osobnost. V roce 1981 obdržela čestného Cézara za svůj přínos francouzské kinematografii.


6.10.1920
Malakoff, Francie
22.8.2016
Paříž, Île de France, Francie
Jacqueline Pagnol csfd

La Terreur des damesCarnavalManon des sourcesAdhémar ou le jouet de la fatalitéTopazeLe Rosier de Madame HussonLa Belle meunièreNaïsService de nuitAdieu LéonardLes Ailes blanchesLa Maison des sept jeunes fillesLes Trésors de Marcel PagnolLa Nuit des Césars


Aktualizace osobnostního profilu Jacqueline Pagnol: 28.3. 2024 00:11