Maurice Régamey (1924 - 2009)


Jméno Maurice Régameye není u nás příliš známé, ve Francii byl ale známým divadelním a filmovým hercem, v profesi režiséra se zapsal do historie francouzské kinematografie tím, že jako první nabídl hlavní roli Louisi de Funèsovi. Régamey začínal jako herec koncem druhé světové války souběžně před kamerou i na divadelních jevištích. Hrál například v Théâtre Antoine (Špinavé ruce, Deset malých černoušků), s Funèsem se setkal poprvé v roce 1949 ve slavné hře Tramvaj do stanice touha, společnou řeč našli i v názorech na filmový humor.

Mezitím začal Régamey jako režisér točit krátké dokumenty, jeho obdiv ke komikům jej nakonec přivedl i k režii celovečerních filmů. Když se mu dostal do ruky scénář s komediálním příběhem nešťastně zamilovaného hudebního skladatele, vzpomněl si na Funèse a přes počáteční nechuť producentů se mu podařilo jej do hlavní role prosadit. Film JAKO CHLUP V POLÉVCE (Comme un cheveu sur la soupe, 1957) byl ve své době vítaným osvěžením s neokoukanou tváří a v kinech dosáhl solidního úspěchu (více než 1.800.000 diváků). Zvláštní je, že Régamey ve stejné době natočil další film, mnohem úspěšnější muzikál HONORÉ Z MARSEILLE (Honoré de Marseille, 1957) v hlavní roli s Fernandelem, o němž se však dnes ví již jen málo.

Se svými dalšími filmy neměl Régamey již takový úspěch, i když se snažil i o změnu žánrů. Svůj poslední film, historický příběh ze 16. století ZLATÝ SALAMANDR (La salamandre d´or, 1962) natočil ve francouzsko-italské koprodukci, tento počin se však setkal jen s malým zájem diváků. Později se Régamey jako poradce podílel ještě na filmech jiných režisérů, vlastní aktivity – herecké i režisérské – však již ukončil. Zemřel v Paříži 23. srpna 2009 ve věku 85 let.


7.1.1924
Wolanka, Polsko
23.8.2009
Paříž, Île de France, Francie
Maurice Régamey csfd

Petit monstre, LeZlatý salamandrÀ pleines mainsCigarettes, whisky et petites pépéesSmolařHonoré de MarseilleRire, LeArt d'être papa, L'Zápisník majora ThompsonaAu diable la vertuSie fanden eine HeimatBoží soudIls sont dans les vignesAdhémar ou le jouet de la fatalitéBoîte de nuitDuel à DakarEt ta soeurLa Rose rougeLa plus belle fille du mondeLes mémoires de la vache YolandeRue des SaussaiesAnciens de Saint-Loup, LesGunman in the StreetsNa shledanou, pane GrockuJe n'aime que toiMayaKožené rukaviceBlanc comme neigeDémons de l'aube, LesIdiotFlorence est folle


Aktualizace osobnostního profilu Maurice Régamey: 3.11. 2023 07:26