Fernand Sardou (1910 - 1976)


Francouzský herec a zpěvák Fernand Sardou sám rád zdůrazňoval, že díky svému původu se nemohl stát ničím jiným než hercem a zpěvákem – narodil se do herecké rodiny, místem narození bylo nádraží v Avignonu. Rodiče byli neustále na cestách a Fernanda dali na výchovu k babičce, i na dálku ale dokázali projevit nesouhlas s tím, aby se vydal v jejich stopách. Fernand po svých nevalných úspěších ve škole a zapálením pro jevištní vystupování ale k ničemu jinému nesměřoval.

Jako zpěvák se Fernand Sardou proslavil po válce jedním duetem s Edith Piaf, zviditelnil jej i vyšší počet filmových rolí bodrých chlapíků. Několikrát hrál například s Fernandelem, který do filmů rád prosazoval své přátele z doby působení v jižní Francii (ZAKÁZANÉ OVOCE – Le fruit défendu, 1952; JARO, PODZIM, LÁSKA – Le printemps, l´automne et l´amour, 1954). Zmínku si zaslouží i menší role v umělecky ambiciózních projektech Marcela Pagnola MANON OD PRAMENE (Manon des sources, 1952) a LISTY Z MÉHO MLÝNA (Les lettres de mon moulin, 1954), desítky dalších nevelkých úloh mu nabídli významní i komerčně zaměření filmaři (H. G. Clouzot, Jean Renoir, André Berthomieu, Jean Boyer, Marc Allégret), naši diváci si mohou vzpomenout například na malý výstup muže s traktorem ve filmu ČETNÍK ZE SAINT-TROPEZ (Le gendarme de Saint-Tropez, 1964).

Kromě práce před kamerou se Sardou věnoval hlavně divadlu, tvůrčí zázemí našel v Théâtre du Châtelet a Théâtre des Célestins. Kromě dobově populárních komedií vystupoval v operetách současného skladatele Francise Lopeze, širší možnosti se mu otevřely v Pagnolově slavné hře Marius. Koncem padesátých let začal točit také pro televizi. Poslední roli – a poměrně velkou – ztvárnil v černé komedii VELKÉ PROSTŘEDKY (Les grands moyens, 1975). Tady se také po delší době potkal před kamerou i se svou manželkou Jackie, s níž ve filmech společně hrál častěji v padesátých letech.

Fernand Sardou zemřel náhle následkem infarktu v zákulisí divadla v Toulonu 31. ledna 1976 ve věku 65 let. Z manželství s Jackie Sardou měl syna, zpěváka Michela Sardou (*1947), další generaci rodiny zastupují Michelovy děti, spisovatel Romain Sardou (*1974) a herec Davy Sardou (*1978).


18.2.1910
Avignon, Francie
31.1.1976
Toulon, Francie
Fernand Sardou csfd

Adieu AmédéeVelké prostředkyDédé la tendresseNa!Le Soldat LaforetTrop jolies pour ętre honnętesNa stroměL'ArdoiseL'Homme aux cheveux grisLe Curé de CucugnanDis-moi qui tuerL'Or du DucBanda pro sebeD'où viens-tu, Johnny ?Les Durs à cuireČetník ze Saint TropezCadavres en vacancesLa bande à BoboAxel Munthe - Der Arzt von San MicheleLes Grands cheminsBouche cousueBusinessBrigade des moeursFilutovéSnídaně v trávěLa mouchardeSuivez-moi jeune hommeUn drôle de dimancheÉchec au porteurFilous et compagnieL'irrésistible CatherinePařížankaQue les hommes sont bêtes !À la JamaïqueÉlisaŠpioniMémoires d'un flicLe printemps, l’automne et l’amourM'sieur la CailleMarguerite de la nuitQuatre jours à ParisRvačka mezi mužiEscalier de serviceLes Lettres de mon moulinSur le bancLa route NapoléonMa femme, ma vache et moiQuand tu liras cette lettreVirgileVolání osuduLe Boulanger de ValorgueLe Fruit défenduManon des sourcesLa Table-aux-CrevésLe Garçon sauvagePorte d'orientMeurtres ?Si ça peut vous faire plaisirMiroirBifur 3


Aktualizace osobnostního profilu Fernand Sardou: 29.2. 2024 04:58