Raymond Souplex (1901 - 1972)


Raymond Souplex nebyl jen hercem, ale také scénáristou, dramatikem i skladatelem a zpěvákem. Narodil se v Paříži jako syn státního úředníka a vyrůstal v harmonickém prostředí početné rodiny. Vystudoval práva a začal pracovat jako nižší soudní úředník, mezitím se ale neúspěšně pokoušel o zkoušky na konzervatoř. Ve dvacátých letech se seznámil s lidmi z umělecké branže a začal se pomalu sám prosazovat jako autor písní a scének, v nichž sám zároveň účinkoval v různých kabaretech a kavárnách.

S filmem spolupracoval více až v padesátých letech, kdy jich točil i několik ročně, objevoval se v různých žánrech a v nestejně velkých rolích. Velkou příležitostí pro něj byla úloha pana Paula v Clouzotově mezinárodně ceněném snímku MANON (1949), vyjma několika dalších filmů zasazených do historického prostředí (ROZKOŠNÁ CAROLINE – Caroline chérie, 1951; KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY – Si Versailles m´était conté, 1953) je však jeho filmografie té doby poskládána z průměrných a dávno zapomenutých titulů. Výjimku tvoří již zmíněná komedie NA LAVIČCE (1954), v níž s Jane Sourza vytvořil ústřední pár bezdomovců, znovu pak spolu hráli ve filmu MRKVE JSOU VAŘENÉ (Les carottes sont cuites, 1955). Jednu z mála dalších hlavních rolí dostal v kriminálce IDENTITÉ JUDICIAIRE (1951), v níž hrál policejního komisaře Basquiera.

Právě role komisaře Basquiera se stala předobrazem k nejslavnější Souplexově postavě, jíž byl komisař Bourrel v kriminalistickém seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes). Jednu z hlavních postav vyšetřujícího policisty hrál Souplex v 56 dílech (seriál se vysílal v letech 1958-1973). Velkou roli policejního komisaře Mullera mezitím ztvárnil také ve dvou kriminálních filmech režiséra Roberta Bibala KAŽDÁ MINUTA SE POČÍTÁ (Chaque minute compte, 1959) a ALIBI PRO VRAŽDU (Alibi pour un meurtre, 1960).

Postavy kriminalistů hrál Souplex na přelomu 50. a 60. let i v dalších filmech, příležitostně se znovu objevoval i v jiných žánrech (HLÍDKA, KTERÁ ZASPALA – La sentinelle endormie, 1966), do konce šedesátých let vystupoval i na různých pařížškých jevištích. Raymond Souplex zemřel následkem rakoviny plic v listopadu 1972 ve věku 71 let, a přestože zmíněný seriál měl ještě připravená pokračování, tvůrci od dalšího natáčení upustili. Raymondova dcera Perette Souplex (*1930) je též herečkou, ve filmu i v televizi se s otcem často setkávala.


1.6.1901
Paříž, Île de France, Francie
22.11.1972
Paříž, Île de France, Francie
Raymond Souplex csfd

Des yeux par milliers braqués sur nousClodoLa Malédiction de BelphégorLa Sentinelle endormieL'Assassin viendra ce soirLe Dernier tiercéAlibi pour un meurtreChaque minute compteLe MoutonLes Amants de demainLa Fille de feuBébés à gogoCoup dur chez les mousDobrodružství Tilla UlenspieglaLes Carottes sont cuitesLes Pépées au Service secretNaganaSi Versailles m'était contéSur le bancOpération MagaliIdentité judiciaireLe Clochard milliardaireLe Vrai coupableMuž, který prochází zdíParis chante toujours !Rozkošná CarolineLady PanameMeurtres ?BranquignolManonSur le plancher des vachesVyšetřovaní komisaře MaigretaPosledních pět minutEn votre âme et conscienceLa Grande farandole


Aktualizace osobnostního profilu Raymond Souplex: 30.3. 2024 12:41