Jean Daurand (1913 - 1989)


Francouzského herce Jeana Dauranda proslavila až v závěru jeho kariéry televizní postava inspektora Dupuye, divadlu a filmu se ale věnoval s úspěchem několik desetiletí. Narodil se v Paříži jako Jean-Charles Barniaud do herecké rodiny, oba jeho rodiče, Charles a Ernestine Barniaudovi, hráli divadlo. Po jejich boku Jean již v patnácti letech stanul na divadelním jevišti, později krátce sloužil v námořnictvu, následně pokračoval v dráze divadelního herce v Théâtres des Gobelins.

Teprve po válce čekalo na Dauranda několik významnějších hereckých úkolů v umělecky hodnotných filmech konce čtyřicátých let (NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ – Quai des Orfevres, 1947; MLČETI ZLATO – Le silence est d´or, 1947), v padesátých letech ale význam jeho rolí znovu poklesl a často se musel spokojovat s bezejmennými epizodami. Objevoval se i v komediích, častěji ale hrál v dramatech a kriminálkách, připomeňme alespoň mezinárodními vavříny ověnčený titul KDYBY VŠICHNI CHLAPI SVĚTA (Si tous les gars du monde, 1955). V kriminálním žánru střídal postavy zločinců i policistů, na stranu zákona se nakonec postavil i ve své nejslavnější roli.

Kriminální seriál POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes) se natáčel od roku 1958 několik desítek let a ve stovkách epizod se pochopitelně vystřídala většina francouzských herců. Daurand tu dostal velkou příležitost jako policejní inspektor Dupuy a v letech 1958-1973 hrál ve 48 dílech. Díky tomu se v šedesátých letech těšil značné popularitě u veřejnosti, práce na seriálu jej ostatně zaměstnávala natolik, že ve filmu i divadle se objevoval již jen výjimečně.

V roce 1971 prodělal Jean Daurand mrtvici a v jejím důsledku mu částečně ochrnul obličej. Ztížená schopnost artikulovat mu prakticky znemožnila další práci, do roku 1973 nicméně ještě natočil tři díly zmíněného seriálu, pak se ale dalších aktivit před kamerou definitivně vzdal. Zemřel 11. března 1989 ve věku 75 let v Argenteuil. Pohřben je na pařížském hřbitově Montmartre a příznačné je, že jeho hrob neuvádí jméno Daurand, ale je označen jako místo posledního odpočinku inspektora Dupuye.


21.6.1913
Paříž, Île de France, Francie
11.3.1989
Paříž, Île de France, Francie
Jean Daurand csfd

Vie séparée, LaLa Malédiction de BelphégorAssassin viendra ce soir, L'Nemluvte mi o lásceLe Sahara brûleLivreurs, LesEt ce fut la MarneNábřeží úsvituLe vent se lèveUn témoin dans la villePařížské prázdninyPrisons de femmesUn certain Monsieur JoV případě neštěstíEscapadeL'Inspecteur aime la bagarreDes gens sans importanceGervaisaKdyby všichni chlapi světaLe dossier noirCrime au concert MayolHuis closNesahejte na prachyTournée des Grands Ducs, LaAllô... je t'aimeFugue de Monsieur Perle, LaIls sont dans les vignesKrásky nociVšichni jsme vrahovéPeau d'un homme, LaMlčeti zlatoAmours de Blanche Neige, LesBitva o kolejeFils de FranceMalheurs de Sophie, LesEnfant de l'amour, L'Service de nuitAprès l'orageCavalcade des heures, LaLe Voyageur de la ToussaintPicpusPort d'attacheChambre 13Hommes sans peur, LesHuit hommes dans un châteauPetits riens, LesDépart à zéroBrazza ou l'épopée du CongoNuit merveilleuse, LaSixième étageDerrière la façadeNord-AtlantiqueQuartier latinCapitaine Benoît, LeHerculePoplach ve StředomoříVie est magnifique, LaÉducation de princeDouble crime sur la ligne MaginotHomme du jour, L'


Aktualizace osobnostního profilu Jean Daurand: 3.11. 2023 00:09