Jeannette Batti (1921 - 2011)


Francouzská herečka Jeannette Batti byla krásná a nadaná, měla ale smůlu, že hrála ve špatných filmech, pozice hvězdy ji tak minula. Narodila se jako Henriette Génot v Marseille a některé její biografie uvádějí, že se před kamerou objevila již v době druhé světové války. Jejím prokazatelným debutem byla ale až poválečná komedie POSTRACH BILETÁŘŮ (Le roi des resquilleurs, 1945), kde již vystupovala pod uměleckým pseudonymem Jeannette Batti.

Během padesátých let natočila Jeannette Batti celkem dvacet filmů, ve zkoušce časem ale obstála jen malá část z nich. Manželský pár s Bourvilem vytvořila v dodnes známé komedii NAPŘÍČ PAŘÍŽÍ (La traversée de Paris, 1956), další filmy z té doby jsou dnes spíše zapomenuté. Později točila také v Itálii a Německu, v šedesátých letech začala pracovat též pro televizi. Poslední větší roli dostala v komedii VELCÍ CHYTRÁCI (Les gros malins, 1969), kde hrála opět se svým manželem, v menší postavě hraběnky se pak představila v kvalitnějším titulu VE SVITU ZEMĚ (Le clair de terre, 1970). Hereckou dráhu u filmu zakončila nevelkou rolí brutálně zavražděné ženy v hororu NOC SMRTI (La nuit de la mort, 1980), v epizodní úloze se nakonec mihla v komedii JEŽÍŠEK JE NEŘÁD (Le Père Noël est une ordure, 1982), v televizi se naposledy objevila v jedné epizodě seriálu o komisaři Maigretovi. Tehdy zároveň absolvovala poslední vystoupení v divadle a v polovině 80. let odešla do soukromí.

Jeannette Batti zemřela 11. února 2011 ve věku 89 let.


6.9.1921
Marseille, Francie
10.2.2011
Courbevoie, Francie
Jeannette Batti csfd

Ježíšek je neřádLa Nuit de la mort !Touch' pas à mon biniouVeselí chlapíciLe Clair de terreLes Gros malinsAgguato sul grande fiumeJaloux comme un tigreQueste pazze pazze donneL'Auberge en folieTrois de la marineCoup dur chez les mousLes Carottes sont cuitesNapříč PařížíJ'y suis... j'y resteL'Oeil en coulissesSoirs de ParisLes détectives du dimancheUne nuit à MegèveCent francs par secondeLa Fête à HenrietteMoumouParigi è sempre ParigiPojedeme do Monte CarlaAmédéeLa Petite chocolatièreVoyage à troisJean de la LuneMademoiselle s'amuseOčima vzpomínekVěčný konfliktUne nuit à TabarinMacadamPostrach biletářůLes Amours des années follesLa Lune papaVyšetřovaní komisaře MaigretaSvatouškové


Aktualizace osobnostního profilu Jeannette Batti: 24.2. 2024 18:38