Dominique Paturel (1931 - 2022)


Francouzského herce Dominique Paturela proslavil hlavně dabing a televize, má za sebou ale i bohatou divadelní kariéru, zatímco ve filmu se objevoval jen výjimečně. Pochází z Le Havre a s divadlem začínal na scéně Centre dramatique de l´Ouest v Rennes, kde se od roku 1955 uplatňoval především v dílech francouzských i světových klasiků. Koncem padesátých let se dostal do Paříže a začal hrát na menších scénách (Théâtre Poche de Montparnasse), začal ale spolupracovat i se slavným režisérem Jeanem Vilarem (Lakomec, Mír) a díky němu se také objevil na legendárním divadelním festivalu v Avignonu, souběžně s tím přišly i první nabídky od filmařů.

V šedesátých letech hrál Dominique Paturel v divadle Théâtre Odéon, kde exceloval především hlavní rolí v Beaumarchaisově hře Figarova svatba, na tomto jevišti pod režijním vedením J. L. Barraulta odehrál řadu dalších velkých úloh z domácí i světové tvorby. Mezitím začal pracovat i v dabingu, který nakonec zastínil všechny jeho ostatní aktivity. Od počátku šedesátých let namluvil řadu amerických a italských herců, jeho hlasem promlouval k francouzským divákům především Terence Hill, daboval ale i zahraniční herce hrající ve francouzských filmech.

S filmem spolupracoval Paturel jen výjimečně, připomeňme alespoň vedlejší role v justičním dramatu LÁSKA S OTAZNÍKEM (L´amour en question, 1978) nebo ve filmu DÍVKA Z LOTRINSKA (La provinciale, 1981). Častěji pracoval pro televizi, kde účinkoval v inscenacích a seriálech. Znovu jej proslavil dabing především díky americkému seriálu DALLAS, v němž namluvil jednu z hlavních postav J. R. Ewinga. Na jevišti přestal vystupovat koncem devadesátých let, v roce 2010 se ale k divadlu vrátil s hrou Huguette Hugo na scéně Théâtre Les Déchargeurs. Ve filmu se objevil zatím naposledy v malé roli v životopisném velkofilmu EDITH PIAF (La vie en rose, 2007).

Manželkou Dominique Paturela je herečka Nelly Benedetti.


3.4.1931
Le Havre, Francie
28.2.2022
Saint-Brieuc, Francie
Dominique Paturel csfd

Carré blancEdith PiafTerre de sangZmije v hrstiKomisař Moulin: Špinavý obchodDívka z LotrinskaPourquoi Patricia?Amours sous la révolution: Les amants de Thermidor, LesLáska s otazníkemMaître PygmalionDossier prostitutionLa maffia du plaisirPetites filles modèles, LesDafnis kai Hloi '66Le faux pasCoplan prend des risquesLe Repas des fauvesFoire aux cancres, LaĎábel a desateroLes Sept péchés capitauxKapitánRougeFamille d'accueilChris ColoradoAlixCancoonMaxime et WandaLe LyonnaisÚkladné vraždyPomněnková MarieHistoires étrangesRecherche dans l'intérêt des famillesChéri-BibiFrançois GaillardD'ArtagnanLagardèreLe trompette de la BérésinaBonheur conjugal, LeChevalier de Maison Rouge, LeGala de l'unionEntrez sans frapper


Aktualizace osobnostního profilu Dominique Paturel: 4.11. 2023 11:26