Paul Azaïs (1903 - 1974)


Francouzský herec Paul Azais má na svém kontě více než sto filmových rolí, především ale proslul svými charitativními aktivitami ve prospěch starých a nemocných herců, k čemuž jej přiměla vlastní trpká zkušenost z doby války. Pocházel z Paříže a od poloviny dvacátých let vystupoval na různých divadelních scénách, jeho doménou byl žánr hudebních komedií a operet.

Azais sice patřil k pohledným tvářím francouzského filmu třicátých let, nikdy se mu ale nepodařilo proniknout na pozici prvního milovníka. Zato jako galantní a vtipná opora krásných dam exceloval v řadě filmů různých žánrů a pro podobný typ rolí jej vyhledávali přední režiséři, z těch významnějších jmen připomeňme alespoň Raymonda Bernarda nebo Jacquese de Baroncelli. K vrcholu popularity dospěl Paul Azais na počátku německé okupace, kdy našel uplatnění ve velkých rolích po boku slavných komiků Rellyse (NARCISSE, 1939) nebo Fernandela (NEKŘIČTE NA STŘECHÁCH! – Ne le criez pas sur les toits, 1943; ADRIEN, 1943).

K zásadní změně v Azaisově soukromém i pracovním životě došlo 1. července 1943. Tehdy jej v pařížských ulicích při cestě na kole srazil německý nákladní automobil a Azais utrpěl vážné zranění hlavy. Zlomenina lebky si vyžádala dlouhé léčení a následky si Azais odnesl v podobě trvalého postižení paměti, což je pro herce velmi nepříjemný handicap. Po několikaleté přestávce se sice k filmování vrátil, ale kvůli svému postižení si již nemohl dovolit přijímat velké role. V padesátých letech znovu točil několik filmů ročně, často se ale jednalo o bezejmenné epizody, zaznamenat jej nicméně můžeme v několika významných titulech poválečné francouzské kinematografie (ZLATÁ ČAPKA – La casque d'or, 1951; NOC JE MÝM KRÁLOVSTVÍM – La nuit est mon royaume, 1951; HRABĚ MONTE CHRISTO – Le comte de Monte Cristo, 1955).

Nejistota herecké profese právě v souvislosti se zdravotními problémy přiměla Paula Azaise k založení nadace La roue tourne. Toto sdružení vzniklo v roce 1957 a vytklo si za cíl pomáhat umělcům, kteří se z různých důvodů nemohou nadále věnovat své práci a dostanou se do finančních potíží, případně zajistit důstojné stáří těm dávno zapomenutým. Činnost této organizace hned v počátku zaštítila svým jménem řada významných herců, režisérů, zpěváků a dalších osobností z řad kultury.


6.5.1903
Paříž, Île de France, Francie
17.11.1974
Paříž, Île de France, Francie
Paul Azaïs csfd

Tendre et violente ElisabethMiss PigalleSénéchal le magnifiqueLe Sang à la têteLe long des trottoirsLes Carottes sont cuitesOpération tonnerreJe suis un sentimentalKdyž je v Paříži nocL'Impossible Monsieur PipeletSérie noireHrabě Monte ChristoLa Rage au corpsLes Amoureux de MarianneLes IntrigantesSi Versailles m'était contéSur le bancTourmentsLa môme vert-de-grisLes Amours finissent à l'aubeLes Femmes s'en balancentLes Révoltés de LomanachLes enfants de l’amourMadame de...Le Costaud des BatignollesLes Sept péchés capitauxPan TaxiRadovánkyZlatá hřívaDuel à DakarLe Roi du bla bla blaLes Petites CardinalMaria du bout du mondeMonsieur OctaveNoc je mým královstvímAmédéeL'Invité du mardiAu Grand BalconAu p'tit zouaveDrame au Vel'd'Hiv'Fantômas contre FantômasJe n'aime que toiMarlèneRapide de nuitRetour à la vieKdyby mládí věděloCoeur de coqMandrinDestinsQuartier chinoisBifur 3AdrienMon amour est près de toiNe le criez pas sur les toitsÀ la belle frégateForte têtePatrouille blancheCampement 13Le Collier de chanvreNarcisse


Aktualizace osobnostního profilu Paul Azaïs: 27.2. 2024 21:05