François Maistre (1925 - 2016)


Francouzský herec François Maistre má na svém kontě bezmála padesát filmů, a i když hrál jen vedlejší role, dobře jej znají i čeští diváci, neméně jej zviditelnila i televize. Pochází z umělecké rodiny, jeho otcem byl divadelní herec a režisér Aman-Julien Maistre (1903-2001). Díky otci také od mládí hrál divadlo, zpočátku mimo Paříž.

Mezitím v šedesátých letech François Maistre hrál často i divadlo, kromě pařížských scén se objevoval i na divadelních festivalech, například v Avignonu, s Hugovou hrou Lukrecia Borgia hostoval také v Bruselu. Příležitostně se věnoval i divadelní režii (Shakespearova hra Antonius a Kleopatra v divadle Théâtre Sarah Bernhardt, 1965). Z dalších vedlejších rolí ve filmech můžeme připomenout i u nás populární komedii ROZTRŽITÝ (Le distrait, 1970). Znovu často hrál v historických a životopisných televizních seriálech (JOSEPH BALSAMO, 1973; MARKÝZ DE BOIS DORÉ – Les beaux messieurs de Bois Doré, 1976), našim divákům je nejlépe známá PANÍ Z MONSOREAU (La dame de Monsoreau, 1971), kde hrál stárnoucího manžela titulní hrdinky.

Od filmových režisérů mezitím dostával nabídky na postavy politiků a vysoce postavených policistů, spolupracoval například s Claude Chabrolem (NEVINNÍ SE ŠPINAVÝMA RUKAMA – Les innocents aux mains sales, 1974) nebo Costou-Gavrasem (ZVLÁŠTNÍ ODDĚLENÍ – Section spéciale, 1975), točil ale i s Luisem Buñuelem, který jej na přelomu 60. a 70. let angažoval do svých tří hodnotných filmů. Jestliže v 80. letech pracoval pro film již jen výjimečně, znovu to byla spolupráce hlavně s Claude Chabrolem (ŽENSKÁ ZÁLEŽITOST – Une affaire de femmes, 1988; PANÍ BOVARYOVÁ – Madame Bovary, 1991).

Manželkou Françoise Maistre byla Aurore Paquiss, mají spolu dceru Cécile Maistre (*1967), která je herečkou a režisérkou. Později se rozvedli a Aurore Paquiss se pak provdala za režiséra Claude Chabrola, s nímž Maistre po delší době natočil svůj zatím poslední film KVĚT ZLA (La fleur du mal, 2003).


14.5.1925
Demigny, Francie
16.5.2016
Paříž, Île de France, Francie
François Maistre csfd

Květ zlaPaní BovaryováŽenská záležitostSherlock HolmesUne glace avec deux boules ou je le dis à mamanFais gaffe à la gaffe !Staline est mortEngrenageMamitoVivre libre ou mourirQu'il est joli garçon l'assassin de papaLazare Carnot ou Le glaive de la révolutionViolette NozièreDestinée de Monsieur de RochambeauJaroslaw DabrowskiLa BulleLe Trouble-fessesLes ConquistadoresAzev : Le tsar de minuitKronika žhavých letLa BulleNevinní se špinavýma rukamaZvláštní odděleníAmoureuse JoséphinePřízrak svobodyLe SerpentNenápadný půvab buržoazieRomulus le grandPoslední skokRoztržitýMléčná dráhaUne soirée au bungalowOsamělá vlčiceCasse-tête chinois pour le judokaKomediantiKráska dneLa Chasse au météoreBáječná AngelikaFuria à Bahia pour OSS 117La Caméra explore le temps : L'affaire LedruLe Mystère de la chambre jauneStará dáma se bavíAngelika, markýza andělůAvatarLa Caméra explore le temps : La terreur et la vertu : RobespierreÀ couteaux tirésBlague dans le coinLa Caméra explore le temps : La conspiration du général MaletLa Caméra explore le temps : La vérité sur l'affaire du courrier de LyonLa Caméra explore le temps : Le procès de Charles 1erMerci Natercia !La Caméra explore le temps : Le meurtre de Henry Darnley ou La double passion de Marie StuartLe CidÀ fleur de peauAmours célèbresLa Caméra explore le temps : L'énigme de Saint-LeuLa Caméra explore le temps : La meurtre de Pierre III.La Caméra explore le temps : Le drame de Sainte-HélèneLa DénonciationLe Rouge et le noir


Aktualizace osobnostního profilu François Maistre: 10.4. 2024 01:47