Mario Carotenuto (1916 - 1995)


Mario Carotenuto pocházel sice z herecké rodiny, ale jeho cesta na jeviště i před filmovou kameru byla složitější. Jeho otcem byl divadelní a filmový herec Nello Carotenuto, k herectví zamířil i Mariův starší nevlastní bratr Memmo Carotenuto (1908-1980) a sám Mario stál na divadelních prknech poprvé již v osmi letech. Následoval ale pubertální vzdor a několik let v nápravném zařízení, pak se protloukal různými zaměstnáními a k práci herce se vrátil až za války, původně v rádiu, později znovu ve filmu a divadle. Koncem čtyřicátých let založil vlastní divadelní společnost, s níž úspěšně účinkoval v římských kabaretech a na revuálních scénách.

Na rozdíl od staršího bratra Memma hrál Mario často i v divadle, pozornost odborníků zaujal svým výstupem v Žebrácké opeře, která měla premiéru v milánském divadle Piccolo Teatro v roce 1956 za osobní účasti autora hry Bertolta Brechta. Bohaté uplatnění našel i v klasickém repertoáru (Shakespeare, Moliere, Goldoni), nevyhýbal se ani muzikálům (My Fair Lady). Kromě divadla a filmu se věnoval i dabingu, v němž zúročil své někdejší zkušenosti s rozhlasovým mikrofonem.

Zatímco Memmo se v sedmdesátých letech vyskytoval před kamerou již jen výjimečně, Mario stále točil několik filmů ročně a dosáhl i jednoho prestižního ocenění – za roli profesora v komedii VYSOKÁ KARETNÍ HRA (Lo scopone scientifico, 1972) získal Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. Jinak v jeho filmografii 70. let převažují postavy policistů, důstojníků, právníků, znovu také duchovních. Několik filmů natočil ještě počátkem osmdesátých let, pak ale na další aktivity rezignoval. Úplně naposledy se objevil ve filmu PŘÍBĚH MLADÉHO CHUDÁKA (Romane di un giovane povere, 1995), tehdy byl ale již vážně nemocný. Mario Carotenuto zemřel v Římě 14. dubna 1995 ve věku 78 let. Pohřben je ve městě Grotone, odkud pocházela jeho manželka Gabriella Cottignoli.


29.6.1916
Řím, Lazio, Itálie
14.4.1995
Řím, Lazio, Itálie
Mario Carotenuto csfd

Romanzo di un giovane poveroGianburrascaPaulo Roberto Cotechiño centravanti di sfondamentoTifoso, l'arbitro e il calciatore, IlCuando calienta el sol... vamos a la playaPer favore, occupati di AmeliaPromiň, že je to máloPierino medico della SAUBQua la manoDove vai se il vizietto non ce l'hai?L'Infermiera di notteL'insegnante balla... con tutta la classeVedova del trullo, LaQuando c'era lui... caro lei!Altra metà del cielo, L'Appuntamento, L'Chaotická brigádaIl ginecologo della mutuaLa Soldatessa alla visita militareLa vergine, il toro e il capricornoMarito in collegio, IlCassiodoro il più duro del pretorioDottoressa del distretto militare, LaLa professoressa di scienze naturaliInsegnante, L'Nuora giovane, LaSogno di Zorro, IlZasažena náhlým blahobytemČilé týny a horké džínyFarfallonPolicistkaSex v hlavěSquadra volanteIl sergente RompiglioniPasqualino Cammarata... capitano di fregataBoccaccioFiorina la vaccaGirolimoni, il mostro di RomaProde Anselmo e il suo scudiero, IlPříběh o noži a strachuQuando le donne si chiamavano 'Madonne'Vysoká karetní hra1870Due assi del guantone, ILa ragazza del preteNel giorno del signoreJestliže je úterý, musíme být v BelgiiLisa s modrýma očimaSatyriconOtec od rodinySette monaci d'oroScandali nudiI soliti rapinatori a MilanoLa donna degli altri è sempre più bellaSiamo tutti pomicioniTempo di RomaColpo gobbo all'italianaDue samurai per cento geisheGli eroi del doppio giocoIl mio amico Benito


Aktualizace osobnostního profilu Mario Carotenuto: 4.11. 2023 21:01