Memmo Carotenuto (1908 - 1980)


Herec Memmo Carotenuto se ve světě divadla a filmu pohyboval od mládí, ale až v padesátých letech se zařadil mezi představitele výrazných vedlejších rolí v komediích a se svým nezaměnitelým hlubokým chraplavým hlasem dotvářel kolorit italské kinematografie té doby. Pocházel z herecké rodiny, jeho otec Nello Carotenuto byl divadelním hercem a prosadil se i v éře němého filmu. Po otcově boku začínal Memmo Carotenuto s divadelní herectvím v Římě ve třicátých letech, před kamerou debutoval ve slavném Blasettiho filmu STARÁ GARDA (Vecchia guardia, 1935), v následujících letech ale s filmem spolupracoval jen výjimečně.

Padesátá léta byla pro Memmo Carotenuta šťastným obdobím a například jen v letech 1958-1959 natočil pětadvacet filmů. Většinu z nich již dávno zavál čas, ale například role zlodějíčka Cosima z filmu ZMÝLENÁ NEPLATÍ (I soliti ignoti, 1958) je dobře známá dodnes. Jako většina italských herců točil také ve Francii, s Fernandelem například hrál v komedii DŮVĚRNÍK TĚCHTO DAM (Le confident de ces dames, 1959). Mimo komediální žánr dostal zajímavou příležitost ve španělském válečném filmu DESET PUŠEK ČEKÁ (Diez fusiles esperan, 1959).

Ještě v šedesátých letech točil poměrně často, začal spolupracovat také s televizí, ale význam i počet jeho výstupů před kamerou se postupně snižoval a po překročení šedesáti let věku se začal stahovat do soukromí. Memmo Carotenuto zemřel v Římě 23. prosince 1980 ve věku 72 let. Měl dvě děti, zvláště syn Bruno (*1941) se v mládí prosadil také jako filmový herec. V životopise Memmo Carotenuta nelze opomenout zmínku o jeho mladším bratru Mariovi (1916-1995). Také on byl hercem; bratři sice nosili stejné příjmení, ale každý měl jinou matku, takže si fyzicky vůbec nebyli podobní, o to více oživující bylo jejich setkávání před kamerou a vzhledem k početné filmografii není nijak překvapivé, že v několika filmech spolu hráli.


24.7.1908
Řím, Lazio, Itálie
23.12.1980
Řím, Lazio, Itálie
Memmo Carotenuto csfd

Láska v první tříděGrazie tante - ArrivederciSan Pasquale Baylonne protettore delle donneLa Polizia è al servizio del cittadino ?Die HochzeitsreiseSatyriconSette monaci d'oroCasanova '70Napoleone a FirenzePán ze společnostiAvventura al motelCtihodníDivorzio alla sicilianaLa ballata dei maritiNejkratší denAccroche toi y'a du ventBranco di vigliacchi, UnCanzoni a tempo di twistAccroche-toi, y'a du ventAn einem Freitag um halb zwölfMariti in pericoloRocco e le sorelleCocagneI piaceri dello scapoloPrincipe fusto, IlAgosto, donne mie non vi conoscoChudáci milionářiFerdinand I.: Král neapolskýLe Confident de ces damesNepřítel mé ženyPica sul Pacifico, LaPolicarpo, ufficiale di scritturaSorprese dell'amore, LeTutti innamoratiZoras il ribelleŽivot Lazarilla z TormesuDritte, LeGagliardi e pupeNohy ze zlataRagazzi della marinaTotò a MarcellinoTotò v PařížiTy, tvoje matka a jáVia col para... ventoZmýlená neplatíÈ arrivata la pariginaÈ permesso MarescialloA vent'anni è sempre festaBenvenuto onorevoleChudinky krasaviceChudí fešáciClasse di ferroCocco di mamma, IlDritti, IManželé ve městěMuž v krátkých kalhotáchNejkrásnější okamžikOtcové a synovéRipudiataSbohem, armádo


Aktualizace osobnostního profilu Memmo Carotenuto: 26.3. 2024 20:13