Tonino Valerii (1934 - 2016)


Tonino Valerii byl absolventem Centro Sperimentale di Cinematografia, kde byli v oboru režie v letech 1955–1957 jeho spolužáky Ernesto Gastaldi a Giuliano Carnimeo. Začínal jako asistent režie a učil se u režisérů jako Camillo Mastrocinque, Alessandro Blasetti či Sergio Leone. Kromě režie byl rovněž scenáristou a podílel se  na mnoha vlastních filmech. Stejně jako jeho vrstevníci natáčel na přelomu šedesátých a sedmdesátých let spaghetti westerny. Bylo to dáno dobou a popularitou tohoto žánru. On sám měl k tomuto žánru velice blízko, neboť byl často asistentem režie u Leonových filmů a navíc se podílel i na scénářích Per un pugno di dollari (1964) a Per qualche dollaro in più (1965).

V sedmdesátých letech začal zájem o spaghetti westerny postupně klesat a na scénu se dostaly zejména žánry krimi včetně gialla a poliziotteschi. V této oblasti natočil Valerii poměrně zdařilý snímek Mio caro assassino (1972). Pak přicházejí Vai Gorilla (1975), Sahara Cross (1978) či Sicilian Connection (1987). V roce 1987 natočil ještě válečný film La sporca insegna del coraggio a své filmování ukončuje dvěma dramaty v roce 1997.

Valerii natáčel, i když zcela výjimečně, také pro televizi. V roce 1985 se jako jeden z režisérů podílel na seriálu Caccia al ladro d'autore, stejně tak o tři roky později na seriálu Il ricatto (1988). Jeho posledním televizním dílem je romantická mini-série Il cielo non cade mai (1992).

V roce 2007 obdržel na Almería International Short Film Festivalu zvláštní cenu Tribute Award. Kritikou nejlépe hodnoceným filmem ale zůstává film o dospívající dívce La ragazza di nome Giulio (1970), ve kterém si sám zahrál a film byl nominován v roce 1970 v Berlíně na Zlatého medvěda. Bohužel vzhledem k předčasnému ukončení festivalu nebyl tento film vůbec promítán.


20.5.1934
Montorio al Vomano, Provincie Teramo, region Abruzzo, Itálie
13.10.2016
Řím, Lazio, Itálie
Tonino Valerii csfd

Bel di' vedremo, UnVacanza all'inferno, UnaUna prova d'innocenzaDue assi per un turboSicilian ConnectionSporca insegna del coraggio, LaSenza scrupoliNapříč SaharouJdi, gorilo!Mé jméno je NikdoMůj milovaný vrahProč žít... a proč umíratLa ragazza di nome GiulioIl Prezzo del PotereDny hněvuOsamělý mstitelIl cielo non cade maiNeapolské vydíráníCaccia al ladro d'autoreAll'amore assenteGiuliano Gemma: Un italiano nel mondoI TarantinianiIl falso bugiardo


Aktualizace osobnostního profilu Tonino Valerii: 10.3. 2024 03:00