Čulpan Chamatova 48 let


Ruská herečka Čulpan Nailevna Chamatova se narodila 1. října 1975 v Kazani v Sovětském Svazu. Její rodiče byli inženýři tatarského původu. V mládí se věnovala krasobruslení, ale po těžkém úrazu zad toho musela zanechat. Kromě toho byla nadaná i na matematiku, a proto začala studovat na prestižním matematicko-fyzikálním gymnáziu v Kazani. Po úspěšném absolvování střední školy byla přijata na Kazaňský státní institut financí a ekonomie. Tam ale zjistila, že jí tento obor nebaví, a proto přešla na Kazaňskou divadelní akademii. Vyučující si velmi brzy všimli jejího hereckého talentu a proto ji doporučili studium na Státním institutu divadelních věd v Moskvě, kam byla následujícího roku přijata. Studium dokončila v roce 1998.

Sama však preferuje divadlo, neboť je podle svých slov špatná filmová herečka. Od roku 1998 ji mohou diváci vídat na prknech moskevského divadla Sovremnik. Za své zásluhy v oblasti herectví byla v roce 2003 Vladimirem Putinem oceněna Státní cenou. V roce 2012 jí byl udělen titul Národní umělec Ruska.

Kromě herectví se věnuje také charitě Podari Zhizn (v překladu Daruj život), kterou v roce 2006 založila společně s hereckou kolegyní Dinou Korzunovou. Jedná se o charitu zaměřenou na podporu dětí s onkologickými onemocněními. Za tuto činnost byla v roce 2012 nominována Michailem Gorbačovem na Nobelovu cenu míru.

Čulpan Chamatova je podruhé vdaná a vychovává tři dcery. Její jméno "Čulpan" lze z tatarštiny přeložit jako "ranní hvězda".


1.10.1975
Kazaň, Tatarstán, Rusko, Sovětský svaz
Čulpan Chamatova csfd

PravědnikU Petrovových řádí chřipkaDoktor LizaOděsskij parochod11:41Bílá vránaPodprsenkaPod elektrickými mračnyRajskije kuščiSindrom PetruškiGaregin NzhdehDas KindermädchenAméricaDom SolncaEliziumSchläft ein Lied in allen DingenMeteoidiotPapírový vojákPro Fedota-strelca, udalogo molodcaPřízrakMidsummer MadnessEine Liebe in KönigsbergMečenosecMnogotočijeGrečeskije kanikulyHarpastum72 metrůHurensohnGood bye, Lenin!Lvinaja doljaPravidla úspěchuEngland!Rožděstvěnskaja mysterijaVasilisaLuna PapaTuvaluStaryje pěsni o glavnom 3Strana gluchichVremja tancoraZulejcha otkryvajet glazaTainstvennaja strasťPepelStudija 17DostojevskijDoktor ŽivagoGibel imperiiKazus KukockogoMísto činuDěti ArbataSakharov. Dve zhizniŽizň podchodit k načaluAnyaKinomanKatyaDressirovščica kuricZOH 2014 Soči: Slavnostní zahájení


Aktualizace osobnostního profilu Čulpan Chamatova: 19.11. 2023 15:11