Marisa Merlini (1923 - 2008)


Italská herečka Marisa Merlini byla oblíbenou představitelkou velkých filmových rolí hlavně v 50. a 60. letech, aktivní před kamerou byla ale až do doby těsně před svým úmrtím. Pocházela z Říma a vyrůstala v početné rodině, kterou opustil otec. Marisa od dětství projevovala sklony k herectví, hrála v dětském divadle, později kromě studií navštěvovala hodiny rétoriky, kvůli obživě rodiny ale začala v sedmnácti letech pracovat jako prodavačka. V parfumerii, kde prodávala, si jejího zjevu povšimla Mariuccia Macario, manželka proslulého herce a kabaretiéra Erminia Macaria.

Po boku Totò opět slavila úspěch na jevišti, pochopitelně hrála i v několika jeho filmech z přelomu 40. a 50. let (CÍSAŘ Z CAPRI - L'imperatore di Capri, 1949), později hrála také s dalším populárním komikem Aldem Fabrizim. Během padesátých let odehrála i několik postav v historických kostýmech, většinou to byly dobrodružné filmy, v životopisném snímku NAPOLEON (Napoleone, 1951) ztvárnila císařovnu Josefínu. V její filmografii té doby ale začaly převažovat tituly označované dnes jako komedie po italsku (commedia all'italiana), v nichž zúročila svůj šarm a temperament. Hrála například s Marcellem Mastroiannim a znovu také s Vittoriem de Sicou (MANŽEL DVOU ŽEN - Il bigamo, 1955; OTCOVÉ A SYNOVÉ - Padri e figli, 1957; LÉKAŘ A ŠARLATÁN - Il medico e lo stregone, 1958).

Největší popularitu jí ale přinesla postava porodní asistentky Annarelly, do níž se zamiluje vrchní strážmistr Carotenuto (Vittorio de Sica) ve filmech CHLÉB, LÁSKA A FANTAZIE (Pane, amore e fantasia, 1953) a CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST (Pane, amore e gelosia, 1954). První ze jmenovaných filmů jen v italských kinech vidělo více než dvanáct miliónů diváků, získal ocenění i v mezinárodním měřítku a dodnes patří k nejvýznamnějším zástupcům poválečné italské kinematografie. I když byla Marisa Merlini již populární herečkou, účast na filmech o chlebu a lásce ji katapultovala mezi největší hvězdy italského filmu. Vedle již zmíněných filmů připomeňme u nás neznámou komedii PRÁZDNINY (Tempo di villeggiatura, 1957 - tady hrála opět s Vittoriem de Sicou), za niž získala prestižní Stříbrnou stuhu udělovanou italským syndikátem filmových novinářů.

Ještě v šedesátých letech obohatila Marisa Merlini svou filmografii o několik dalších úspěšných komedií, postupně se ale přehrála do rolí autoritativních matek, nevyhnula se ani dobové oblibě žánru westernů (VELKÉ TICHO - Il grande silenzio, 1968). Jestliže jiné italské herečky hrály často i v zahraničí, Marisa Merlini k natáčení mimo Itálii vyjížděla jen výjimečně, přesto v její bohaté tvorbě najdeme i zastoupení francouzských nebo německých filmů. V koprodukci se Španělskem natočila film DRAMA ŽÁRLIVOSTI (Dramma della gelosia, 1969), opět s Marcellem Mastroiannim, ze spolupráce s dalšími významnými režiséry připomeňme Alberta Lattuadu (OH, SERAFÍNA - Oh, Serafina, 1976).


6.8.1923
Řím, Lazio, Itálie
27.7.2008
Řím, Lazio, Itálie
Marisa Merlini csfd

Druhá svatební nocReisei to džónecu no aidaTeste di coccoPazzo d'amoreVacanze sulla neveMi fai un favoreA Dio piacendoMutande pazzeRicky a BarabášA che servono gli uomini?Arrivano i mieiGianburrascaSfrattato cerca casa equo canoneTifoso, l'arbitro e il calciatore, IlCornetti alla cremaL'Onorevole con l'amante sotto il lettoPierino contro tuttiPomoc, moje žena jde znova do školyAltra donna, L'La moglie in vacanza... l'amante in cittàBella governante di colore, UnaVelký balík penězLa bidonataAch, Serafino!Le impiegate stradaliStangata in famigliaDolci zie, LeAlbero dalle foglie rosa, L'Bažanti jdou do bojePugni nudi, AMaschio ruspante, IlContinuavano a chiamarli i due piloti più pazzi del mondoMio padre MonsignoreDrama žárlivostiŠantanová NiniLisa s modrýma očimaDonne... botte e bersaglieriVelké tichoAltri, gli altri e noi, GliLes corrompusToutes folles de luiCombinards, LesJá, já, já ... a ti druzíLoca juventudCrucero de veranoRagazza in prestito, LaI MostriLa chica del trébolTempo di RomaColpo gobbo all'italianaLe massaggiatriciNerone '71AkikoAn einem Freitag um halb zwölfFerragosto in bikiniFra' Manisco cerca guaiIncensurati, GliMariti a congressoPoslední soudVendetta, La


Aktualizace osobnostního profilu Marisa Merlini: 31.10. 2023 12:03