Anna Maria Ferrero (1934 - 2018)


Italská herečka Anna-Maria Ferrero pochází z Říma a narodila se jako Anna-Maria Guerra, umělecké jméno přijala později na počest populárního hudebníka Willy Ferrera. K filmu ji přivedl režisér a herec Claudio Gora, který hledal dívku pro svůj film NEBE JE RUDÉ (Il cielo e rosso, 1950). Anna-Maria byla tak jako patnáctiletá pro filmový svět objevena doslova na ulici. Od počátku padesátých let hrála v několika filmech ročně, širší pozornost jí získaly především velké role ve filmech PORAŽENÍ (I vinti, 1953) a KRONIKA CHUDÝCH MILENCŮ (Cronache di poveri amanti, 1953).

Na rozdíl od jiných italských hereček Anna-Maria Ferrero jen zřídka pracovala v zahraničí, podílela se ale na velkorysém koprodukčním projektu VOJNA A MÍR (War and Peace, 1956), kde hrála Marii Bolkonskou. Z francouzských filmů připomeňme NAPOLEONA (Austerlitz, 1960), kde ztvárnila Napoleonovu mladší sestru Elisu, nebo dobrodružný titul KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1961). Tehdy také natočila své poslední filmy ve spolupráci s Gassmanem (DIVOKÁ NOC – La notte brava, 1960).

Po rozchodu s Gassmanem (1960) se Anna-Maria Ferrero provdala v roce 1962 za francouzského herce Jeana Sorela (*1934) a k překvapení mnohých postupně mizela z pláten kin. Poslední menší roli odehrála v povídkovém filmu OPAČNÉ POHLAVÍ (Controsesso, 1964), od té doby se již před kamerou nikdy neobjevila.


18.2.1934
Řím, Lazio, Itálie
21.5.2018
Paříž, Île de France, Francie
Anna Maria Ferrero csfd

Opačné pohlavíMarito in condominio, UnUna domenica d'estateČtyři neapolské dnyDen lvůKapitán FracasseL'oro di RomaCulpablesGastoneGobbo, IlIl mattatoreJá, delfínL'ImpiegatoNapoleonLa notte bravaSorprese dell'amore, LeCapitan FuocoGiovanni dalle bande nereKeanSuprema confessioneVojna a mírCanzoni di tutta ItaliaIl falco d'oroRivale, LaTotò a CarolinaCanzoni di mezzo secoloGuai ai vintiKronika chudých milencůLa veuveUna parigina a RomaCapitan FantasmaFanciulle di lussoFebbre di vivereGiuseppe VerdiI vintiNevěrniceSiamo tutti inquiliniVilla BorgheseViva la rivista!La muta di PorticiLo sai che i papaveriRagazze da maritoDomani è un altro giornoIl conte di Sant'ElmoLes deux véritésLorenzaccioCielo è rosso, IlCristo proibito, IlCime tempestose


Aktualizace osobnostního profilu Anna Maria Ferrero: 23.2. 2024 03:01