François Chaumette (1923 - 1996)   † 72 let


François Chaumette celý život zasvětil hlavně divadlu, často účinkoval také v televizi, zatímco filmu se cíleně vyhýbal, přesto se nakonec podařilo režisérům přesvědčit jej k účasti ve více než třiceti filmech. Pocházel z rodiny obchodníka a sekretářky, narodil se v Paříži, ale vyrůstal v Clermont-Ferrand. Původně vystudoval filozofii a získal bakalářský titul, mezitím ale v epizodní roli absolvoval první zkušenost s filmovou kamerou (NÁVŠTĚVNÍCI Z TEMNOT - Les visiteurs du soir, 1942). Táhlo jej to k divadlu a na jevišti stál poprvé ve hře Sodoma a Gomora v Théâtre Hebertot.

Co se týče filmu, koncem padesátých let natočil čtyři filmy s režisérem Denysem de la Patelliere, ale i když hrál poměrně velké role, jeho jméno se neobjevilo na plakátech, protože mimo divadlo zůstával tehdy ještě málo známým hercem. To se týká například filmů POMSTA Z HROBU (Retour du manivelle, 1957) nebo LUČNÍ ULICE (Rue des Prairies, 1959). Tady hrál s Jeanem Gabinem, s nímž se mezitím setkal také v kriminálce NOC A ZMATEK (Le désordre et la nuit, 1958), zviditelnila jej též kriminálka ŠELMA NA SVOBODĚ (Le fauve est lâche, 1959).

V roce 1957 byl François Chaumette angažován do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, což je s podivem vzhledem k tomu, že tato scéna si vybírala vždy mezi nejlepšími absolventy konzervatoře, nikoli mezi vyloučenými delikventy. Chaumette ale mezitím prokázal v jiných divadlech, že je vyzrálým a kvalitním hercem a v Comédie Française strávil třicet let (1957-1987). Začínal v Molièrových hrách, velkým úspěchem byl Racinův Britannicus (1961), s Molièrovou hrou Scapinova šibalství pak absolvoval turné po severní Americe, v roce 1962 hrál i v Japonsku. Následovaly velké herecké příležitosti v díle W. Shakespeara, F. Schillera, F. I. Dostojevského nebo L. Pirandella, nadále ale převažoval francouzský repertoár.

Ve spolupráci s dalšími herci z Comédie Française našel Chaumette bohaté uplatnění v televizi, kde hrál v adaptacích divadelních her, řadu příležitostí mu přinášely negativní historické postavy v seriálech, často spolupracoval s osvědčenými televizními režiséry jako byli Claude Barma, Jean Kerchbron nebo Stellio Lorenzi. Několikrát se objevil například v dobově oblíbeném cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1958-1966), poté to byly historické seriály RYTÍŘ DE MAISON ROUGE (Le chevalier de Maison Rouge, 1963), ve větším měřítku jej zviditelnil také mysteriózní seriál BELPHEGOR (Belphégor, 1965). Záporné role ztvárňoval příležitostně i ve filmu, připomeňme alespoň intrikánského vévodu Philippa de Gonzague ve slavném HRBÁČOVI (Le bossu, 1959) s Jeanem Maraisem v hlavní roli. Jen výjimečně se dostal ke kladnějšímu charakteru, jako byl například mušketýr Athos v televizním seriálu D'ARTAGNAN (1969).


8.9.1923
Paříž, Île de France, Francie
27.2.1996
Paříž, Île de France, Francie
François Chaumette csfd

ParanoMé noci jsou krásnější než vaše dnyLa SourceNěkolik dní se mnouVládci světlaKrásná zajatkyněLes Maîtres du tempsUn matin rougeLes Plaisirs de l'ile enchantéeLa Folle de ChaillotSmrt darebákaDestinée de Monsieur de RochambeauPrésident FaustAntigoneNásledníkLa PossédéeZCaroline chérieAntoine et CléopâtreGaliaLa Caméra explore le temps : Les CatharesLe Monde est petitLe Roi LearWoyzeckLa Caméra explore le temps : Le procès de Charles 1erLa Nuit des roisCause toujours, mon lapinLa Caméra explore le temps : La meurtre de Pierre III.Les Mystères de ParisLa Caméra explore le temps : Qui a tué Henri IVBritannicusGaslightHrbáčImages pour BaudelaireLa Marquise d'OLa Nuit de Tom BrownLe Malade imaginaireLuční uliceNezralé mládíVoulez-vous danser avec moi ?Šelma na svoboděKristýnaLa Caméra explore le temps : La mort de Marie-AntoinetteLa Camére explore le temps : L'étrange mort de Paul-Louis CourierManželství Terezy ÉtiennovéNoc a zmatekLe Feu aux poudresLes Œufs de l'autrucheRetour de manivelleSainte JeanneLe Chemin de DamasRayés des vivantsSchéma d'une identificationNávštěva z temnotLa Nouvelle TribuMadame le proviseurLes Jurés de l'ombreMolierissimo


Aktualizace osobnostního profilu François Chaumette: 19.4. 2024 09:56