Šintaró Kacu (1931 - 1997)


Šintarô Kacu, rodným jménem Tošio Okumura přezdívaný Kacu-šin, byl japonský herec, zpěvák, producent a režisér. Jeho otcem byl herec kabuki (jedna ze tří tradičních forem japonského divadla) a hráč na šamisen (japonskou třístrunnou loutnu) Kacutodži Kineja a hercem byl i jeho starší bratr Tomisaburo Wakajama. V roce 1962 se oženil s herečkou Tamao Nakamurovou, jejich synem je herec Rjutaro Gan. Nejznámější Kacuovou rolí je bezpochyby slepý Jakuza anma (masér) Zatojči ze série filmů stejného jména, populární v 60. a 70. letech. V letech 1962-1973 ztvárnil tuto postavu v celkem 25 filmech, film z roku 1989 si už i sám režíroval a Zatojči se objevil i v telezivním seriálu.

Těžký alkoholik, několikrát zadržený pro užívání drog (marihuana, opium, kokain..), naposledy v roce 1992. Tyto incidenty ho také připravily o několik rolí, včetně té v krimi dramatu Ridleyho Scotta ČERNÝ DÉŠŤ (1989), kde se místo něj nakonec objevil Ken Takakura. Pověst potížisty měl i mezi filmaři. Když jej Akira Kurosawa obsadil do vedoucí úlohy ve svém válečném dramatu KAGEMUŠA (1980), opustil Kacu štáb ještě před koncem prvního natáčecího dne a následně si přivedl na plac svoje lidi. Hlavní příčinou vzájemných neshod prý byly jejich silné osobnosti.

Obviněním a ostudě musel Kacu čelit po tragickém úmrtí kaskadéra Jukia Kata, smrtelně raněného během natáčení Kacuovým vlastním synem - došlo k záměně atrapy za opravdový meč. "Katsu Productions" nakonec přivedlo ke krachu špatné hospodaření a dluhy z hazardu. Ve svém bestselleru "Život gejši" prohlašuje slavná kjótská gejša Mineko Iwasaki (1949), že udržovala s Tošiem – nazývala ho rodným jménem - poměr. Pětiletý románek skončil v roce 1976, kdy Mineko došlo, že by byla vždy až na druhém místě, za manželkou. Do Kacuovi smrti z nich však zůstali dobří přátelé.

V australském Queenslandu našel svého "pokrevního bratra", Briana Kinga, se kterým v letech 1979-1980 připravoval natáčení filmu podle skutečné události z počátku srpna 1944: Více než 1100 japonských válečných zajatců se tehdy pokusilo o útěk z tábora v australském městečku Cowra (231 jich zahynulo, mnozí spáchali sebevraždu). Kacu si měl ve filmu zahrát a současně jej režírovat. Produkoval historickou televizní ságu podle manga (komiksu) "Kozure okami" (Vlk samotář a mládě, 1973) s účastí jeho bratra Tomisabury. Série byla později shrnuta do filmu SHOGUN ASSASSIN (1980).


29.11.1931
Fukagawa, Tokio, Japonsko
21.6.1997
Kašiwa, prefektura Čiba, Japonsko
Šintaró Kacu csfd

A Xiu LuoRóningaiZatóičiTeito monogatariAkumjó: Šima arašiGojókiba: Oni no Hanzó jawahada kobanJadonašiGoyôkiba: Kamisori Hanzô jigoku zemeShin Zatôichi monogatari: Kasama no chimatsuriTou hao tie renÓšóGojókibaShin heitai yakuza: KasenZatóiči gojótabiŠin Zatóiči monogatari: Oreta cueKicune no kureta akanbóMaboroši no sacuiOběť životaShin Zatôichi: Yabure! Tojin-kenJakuza zeššóMačibuseZatóiči abare himacuriZatôichi to YôjinbôAkumjó ičiban šóbuHitokiriOni no sumu yakataShirikurae MagoichiTedžó mujóAkumjó džúhačibanHeitai jakuza: GódacuMoetsukita chizuTomuraišitačiZatôichi hatashi-jôZatôichi kenka-daikoZoku yakuza bozuAkumjó ičidaiHeitai yakuza nagurikomiHeitai yakuza ore ni makaseroYakuza bozuZatoiči tekka tabiZatóiči čikemuri kaidóZatōichi rōyaburiAkumjózakuraHeitai yakuza daidassoHeitai yakuza datsugokuJoidore hatobaShin heitai yakuzaZatoichi no uta ga kikoeruZatôichi umi o wataruZoku Joidore hakaseAkumjó noboriAkumyo mutekiJakuzák vojákemMuhómacu no iššóSuruga júkjóden: Dokjó garasuZatoichi sakate giriZatoiči džigoku tabiZatóiči nidankiriZoku Heitai jakuzaAkumjó daiko


Aktualizace osobnostního profilu Šintaró Kacu: 19.11. 2023 17:23