Jacques François (1920 - 2003)


François pochází z Paříže, jeho otec byl advokátem, matka byla Američanka. Sám později ve svých pamětech napsal, že rodinné prostředí, v němž vyrůstal, a církevní středoškolské vzdělání vyústilo v jeho distingovaný a civilní projev, který byl pak využit filmem v desítkách vedlejších rolí. Začal hrát již za druhé světové války, na divadle debutoval v roce 1941, krátce nato přišla i první filmová role v dramatu LES AFFAIRES SONT LES AFFAIRES (1942). V průběhu války sloužil ale také v námořnictvu a vysloužil si ocenění Válečným křížem. Po válce se vrátil k herectví, na divadle ztvárnil řadu postav převážně ve francouzském repertoáru, ale také v klasických hrách zahraničních autorů (např. Čechov, Turgeněv). Na divadle sklízel úspěchy především v 50. a 60. letech na prknech Théâtre de l'Atelier, v 80. letech pak vynikl na scéně Théâtre du Palais-Royal.

Jacques François hrál ve svých začátcích větší role zhruba ve dvaceti filmech, až na výjimky dnes ovšem zapomenutých. Jeho skutečná filmová kariéra paradoxně ve vedlejších rolích začala až po jeho padesátce. Stal se vyhledáváným představitelem ředitelů, právníků, důstojníků nebo aristokratů, v četných historických filmech hrál skutečné osobnosti francouzských dějin, ve svých rolích uplatnil noblesní herectví se strohými výrazovými prostředky. Obsazovali jej nejslavnější režiséři té doby a i u nás známe Françoise jako zdatného sekundanta skutečných hvězd francouzského filmu. V 70. a 80. let šel z filmu do filmu a zaznamenat jsme jej mohli po boku Louise de Funèse ve filmech DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973), JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La Zizanie, 1978) nebo ve dvou posledních dílech četnické série, s Pierrem Richardem hrál v komediích HRAČKA (Le Jouet, 1976) nebo JSEM NESMĚLÝ, ALE LÉČÍM SE (Je suis timide... mais je soigne, 1978), dále například s Claudií Cardinale ve slavné veselohře DÁREK (Le Cadeau, 1982). Hrál ale také v jiných žánrech, v menší roli jsme jej mohli vidět například v americkém politickém dramatu DEN ŠAKALA (The Day Of The Jackal, 1973). V této době François značně rozšířil počet svých televizních rolí, hrál v řadě seriálů, i u nás jej bylo možno vidět v nepříliš zdařilém novějším zpracování VINNETOUA (Vinnetou, 1980). Až koncem 80. let z pochopitelných důvodů pokročilého věku François postupně mizel z filmového plátna i z televize. V menší filmové roli se objevil naposledy v dnes již slavném uměleckém eposu KRÁL TANČÍ (Le roi danse, 2000). Za šedesát let vytvořil François téměř 140 filmových a televizních rolí.

Jacques François byl za svůj přínos francouzskému divadlu a filmu oceněn řádem Čestné legie, byl též vyznamenán Řádem umění a literatury francouzského ministerstva kultury. Napsal také své paměti, které vyšly v roce 1992 pod názvem Rappels. Zemřel v Paříži 25. listopadu 2003 ve věku 83 let. Jeho manželkou byla od roku 1966 herečka Madeleine Delavaivre, s níž měl syna Cyrila.


16.5.1920
Paříž, Île de France, Francie
25.11.2003
Paříž, Île de France, Francie
Jacques François csfd

Fifi MartingaleHerciKrál tančíRub a lícNávštěvníci 2: V chodbách časuMůj pasákTašungaLa Veuve de l'architecteAdieu les rosesChêques en boîteLes Amies de ma femmeLes Cravates léopardsLes Danseurs du MozambiqueDes cadavres à la pelleLe Fils du MékongLes Gens ne sont pas forcément ignoblesOperace Corned BeefRobinson et compagnieTriplexL'Invité surpriseMes meilleurs copainsLe Ravissement de ScapinPalaceLa rusaRozmařilý život Gérarda FloquaSauve-toi, LolaTakhle to děláme v MoskvěLa Petite fille modèleLiberté, égalité, choucrouteAž do záříKrev těch druhýchLa FêteLa Tęte dans le sacLe Tueur tristeLes Parents ne sont pas simples cette annéeAfričanDědoušek se dal na odbojMuž, žena a dítěDárekEgmontJežíšek je neřádLa Nuit du général BoulangerMalesherbes, avocat du roiTête à claquesČetník a četniceGaston LapougeOn n'est pas des anges... elles non plusPromarněné šanceSan-Antonio ne pense qu'à çaTais-toi quand tu parles !Les Dossiers éclatés : Le querellé ou La nécessité d'être comme tout le mondeJe te tiens, tu me tiens par la barbichetteLa Belle vieLes Moyens du bordMluv, mluv, zajímáš měRodinná zpověďVšechno je v hájiČetník a mimozemšťanéJeden hot a druhý čehýJsem nesmělý, ale léčím se


Aktualizace osobnostního profilu Jacques François: 21.3. 2024 17:16